News55

Här är nya kravet när du skrotar din bil

bil elbil
Har du en bil som är minst 15 år kan du få 10 000 kronor för att skrota den. Men det finns ett krav. Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Har du en bil som är minst 15 år gammal kan du få 10 000 kronor när du skrotar den. Det förslaget har regeringen lagt, men det finns en viktig hållhake.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För att få 10 000 kronor när du skrota din gamla trotjänare måste du samtidigt köpa eller leasa en elbil, ny eller begagnad. Det rapporterar TT.

Regeringen har reserverat 250 miljoner kronor för skrotningspremier under två år, 2024 och 2025, vilket innebär att pengarna räcker till 25 000 personer. 

Hur många var det då i fjol som både skrotade en bil och köpte eller leasade en elbil? 800 personer, enligt Transportstyrelsens statistik.

Vilken efterfrågan som kan tänkas finnas på att utnyttja erbjudandet presenteras inte. Däremot finns det en beräkning hur mycket koldioxidutsläppen kan komma att minska. Detta anges till 200 000 ton utifrån att bilarna skulle ha körts i två år till i ett läge utan skrotningspremie.

Vid årsskiftet minskade dock regeringen reduktionsplikten och enligt de uppgifter som TT har tagit del av så ökar detta utsläppen med fyra miljoner ton. Sänkningen av skatten på drivmedel ökar vidare utsläppen med omkring 350 000 ton. 

Skrotningspremien kommer därför få en obetydlig positiv miljöeffekt i jämförelse med hur de två andra politiska åtgärderna ökar koldioxidutsläppen.

Reglerna träder i kraft den 15 augusti i år och gäller till utgången av 2025.

Så vanligt är det med bil som är renodlad elbil

ANNONS

Hur står det då till med utbudet av begagnade elbilar?

Enligt statistik från KvD så ökade försäljningen av begagnade rena elbilar med 65,5 procent under det första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. I hela Sverige bytte 11884 elbilar ägare på begagnatmarknaden under januari-mars i år.

elbil Tesla bil
Tesla Model Y, elbil. Foto Pontus Lundahl / TT

Allra mest på begagnatmarknaden ökade dock försäljningen av laddhybrider, upp 101,7 procent jämfört med året innan, med 21 252 affärer under januari-mars i år, men dessa är alltså inte ett alternativ för att få en skrotningspremie.

Antalet elbilar på den totala begagnatmarknaden utgör enbart 4,3 procent.

ANNONS

Hur många nya elbilar köps det just nu?

Enligt Mobility Sweden så registrerades det 59 822 nya personbilar under det första kvartalet, andelen elbilar uppgick till 31 procent, vilket innebär att elektrifieringstrenden har planat ut, enligt branschsajten.

Läs mer:

ANNONS

Rusning till Blocket – därför vill så många sälja sin bil

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS