News55

Allt fler pensionärer gifter sig

Ett finklätt äldre par sitter på en parksoffa. Statistik visar att allt fler svenska pensionärer gifter sig
Statistik visar att allt fler svenska pensionärer gifter sig. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Under de senaste 25 åren har antalet pensionärer som gifter sig ökat med hela 360 procent, det innebär att allt fler drabbas negativa ekonomiska konsekvenser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att 2 986 personer över 65 år gifte sig i Sverige förra året, det skriver Privata Affärer.

Många av dem tänker inte på att giftermålet kan ge negativa ekonomiska konsekvenser på deras pension.

“Det är fantastiskt fint att möta kärleken oavsett när i livet det sker. Det går naturligtvis inte att mäta i pengar. Jag vill dock göra människor medvetna om att det finns en ekonomisk baksida som är bra att känna till”, säger Länsförsäkringars pensionsekonom Trifa Chireh till Privata Affärer.

Förlorar pengar

Enligt Länsförsäkringars beräkning om hur privatekonomin påverkas av giftermål efter pensionen är det främst personer med garantipension och, eller bostadstillägg som drabbas ekonomiskt.

Då cirka 60 procent av alla pensionärer i dag får del av garantipensionen som ett komplement till sin inkomstpension är det många som kan påverkas.

En ogift 66-åring med garantipension får sin pension sänkt med från 20 600 till 19 800 före skatt om han eller hon gifter sig, det blir 9 600 kronor på ett år.

ANNONS

Enorm ökning

ANNONS

Det är dock väldigt individuellt hur reglerna slår som den som vill veta hur den egna pensionen påverkas behöver kontakta Pensionsmyndigheten.

Eftersom ett gift par i högre utsträckning delar på kostnader menar Trifa Chireh att de flesta dock ändå får det bättre som gifta, men hon tycker att dagens regler är “uråldriga”.

Enligt SCB har antalet pensionärer som gifter sig ökat med 360 procent de senaste 25 åren, det skriver Privata Affärer.

Kärlek på äldre dagar kan ge lägre pension

Att uppleva kärlek som senior kan vara underbart. Men det kan även få ekonomiska konsekvenser. Visste du att man kan förlora nästan 10 000 före skatt per år om man gifter sig och har garantipension?

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS