News55

Det är aldrig försent med träning

Det är aldrig försent att börja träna
Det är aldrig försent att börja träna (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 05 maj 2024Publicerad: 04 maj 2024

Det är aldrig försent att börja träna. Enligt en ny studie ger fysisk träning märkbara förbättringar i hälsa och välmående, även om man börjar träna senare i livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Världshälsoorganisationen rekommenderar vuxna till måttlig träning under två och en halv timme varje vecka, eftersom det är bra både för kroppens fysiska allmäntillstånd och den mentala balansen.

En ny studie 

Newsweek skriver om en ny studie som publicerats av en forskargrupp från University of Sydney, ledd av dr Binh Nguyen. Under studien samlades data in vart tredje år från 11 336 australiensiska kvinnor födda mellan 1946 och 1951. Studien påbörjade 1986 och fortskred under 15 år. 

I början av studien fick varje deltagare svara på frågor om sin kost, träning och mentala allmäntillstånd. 

Deltagarna delades därefter in i tre grupper; de som redan följde WHO:s rekommendationer, de som först vid 55, 60 eller 65 började med måttlig träning, samt de som varken tidigare eller under studietiden ägnade sig åt fysisk träning.

Träning har stor betydelse 

Lite oväntat upptäckte forskarna att den grupp som nyligen börjat med träning, levererade den bästa hälsodatan – till och med något bättre än de som redan ägnade sig åt fysisk träning sedan tidigare.

Med den här studien kunde forskarna dra slutsatsen att fysisk träning under så många år som möjligt har en stor betydelse för det allmänna hälsotillståndet – även om man börjar sent i livet med träning. Träning är viktigt för att upprätthålla en god kroppslig funktionsduglighet i så stor utsträckning som möjligt och så länge som möjligt i livet.

ANNONS

Träning har stor betydelse 

Carl Johan Sundberg, som forskar i träning, berättar att det är viktigt att börja försiktigt med träning – speciellt om man är äldre. Om man uppnåt lite högre ålder och börjar för snabbt med hårsträning, finns det alltid en risk att överanstränga hjärtat. Det säkrast att börja försiktigt med träning under de första månaderna och gradvis arbeta upp en styrka.

– Den som promenerar regelbundet märker snart att man kan gå både fortare och längre. Man kan ganska snart börja promenera i kuperad terräng, vilket ger en bra och naturlig träning.

Läs också:

Läkarens träningstips till äldre – så kommer du i gång

Bevisat: Det är bra för hjärtat att gå i trappor

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS