News55

Därför gör svenska disktrasor succé i USA

svensk disktrasa USA
Den svenska disktrasan har blivit populär i USA. Foto: Fotograferna Holmberg / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

Disktrasan är för oss en given del av köksstädningen. I USA är det däremot en främmande uppfinning som nu blivit en trend i landet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den svenska disktrasan har letat sig in i amerikanska hem och blivit en trendig produkt att ha hemma i köket. CNN skriver disktrasor där de förklarar vad det är och hur det används. Bland annat nämner de att disktrasan kan ersätta 17 rullar pappershanddukar och marknadsförs därför som ett miljömässigt och ekonomiskt alternativ till pappershanddukar. 

Shoppingsajten Amazon säljer disktrasor och de får höga betyg av användarna. En kund skriver “Dessa är utmärkta. Bättre än en tvättlapp eller en svamp. Verkligen det bästa av två världar”, och en annan skriver “Älskar, älskar, älskar dessa disktrasor.”

Mannen bakom disktrasan

svensk disktrasa i USA succé
Disktrasan uppfanns av ingenjören Curt Lindquist. Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Disktrasan är en svensk uppfinning från 1949. Ingenjören Curt Lindquist ligger bakom uppfinningen som fick stort genomslag när de började produceras 1950.

För den som vill veta allt om disktrasan och dess upphovsman finns boken “Käraste disktrasa: historien om en uppfinning från Sverige”, skriven av Anna-­Karin Murén och Åsa Kax Ideberg. I en intervju förklarar författarna varför de valde att skriva om ämnet.

– Det är en produkt som typ alla använder, men som de flesta vet så lite om. Varför har ingen uppmärksammat disktrasan började vi undra, säger Anna-­Karin Murén.

Åsa Kax Ideberg delar sin teori om varför uppfinningen gått obemärkt förbi i den svenska företagshistorien. 

ANNONS

– Kanske beror det på att den hör till den traditionellt kvinnliga sfären, eller också har den blivit så självklar att vi inte längre ser den.

Linda Andersen, produktchef för Wettex, berättar att de på Wettex gläds åt att den svenska disktrasan blivit populär på andra sidan Atlanten.

– Vi tycker att det är jätteroligt att den får så mycket uppmärksamhet som den får just nu. Det har varit en favorit i köket genom generationer, säger hon till Expressen.

Läs mer:

Så kan du vädra på bästa sätt

Här är hemmets bakteriehärd – så får du rent

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS