News55

Forskning: Så får du din hund att åldras hälsosamt

hund
En senior hund behöver både fysisk och kognitiv träning för att må bra. Foto: Anders Wiklund / TT
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 03 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

En senior hund behöver stimulans och träning för att åldras hälsosamt, precis som vi människor. Nu visar ny forskning vilka träningsformer som ger bäst resultat. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att motion och mental träning är viktigt för att hundar ska åldras hälsosamt vet de allra flesta. Ny forskning fastslår vikten av fysisk och kognitiv träning för äldre hundars välmående. 

Etologer vid Eötvös Loránd universitet i Budapest har studerat effekten av kognitiv och fysisk terapi, rapporterar Phys.org. De studerade även effekten av en kombination av både kognitiv och fysisk terapi.

Hundar åldras likt människor, men i betydligt snabbare takt. 

Dóra Szabó, en av de som ledde studien, förklarar hur den gick till. 

– Vi ville bara studera friska hundar eftersom sjukdomar påverkar åldrandeprocessen. Vi delade in deltagarna i fyra grupper. För en grupp gav hundtränare alla typer av mentalt utmanande uppgifter, inklusive interaktiva spel, säger Dóra Szabó.

Hon fortsätter:

– I den andra gruppen ledde en fysioterapeut träningen, till exempel genom att använda uppblåsbara verktyg för att utveckla hundarnas balansförmåga. Den tredje gruppen alternerade mellan kognitiva och fysioterapisessioner. Den fjärde gruppen var kontrollgruppen, som inte deltog i någon träning mellan de två beteendetesterna. 

“Värmde i hjärtat”

ANNONS
hund
Både hundägarna och hundarna uppskattade träningen de erbjöds under forskningsstudien. Foto: Jessica Gow / TT

Resultatet av studien visade att hundar som fick fysisk och kombinerad terapi blev vänligare och mer beteendemässigt flexibla. Hundar som fick kognitiv och kombinerad terapi blev mer nyfikna. 

För lite yngre hundar, runt åtta år gamla, blev resultaten bättre än för äldre hundar. 

– Vår initiala fråga var om kombinerad terapi är mer effektiv jämfört med endast kognitiva eller motionsbaserade terapier. Svaret är nej. Dock fann vi positiva effekter med var och en av dessa terapier, säger Enikő Kubinyi, chef för MTA-ELTE Lendület Momentum Companion Animal Research Group.

Hon fortsätter: 

– Det värmde i hjärtat att se hur mycket hundägarna och hundarna njöt av dessa sessioner. Många hundar blev verkligen förnyade och det har gett stor glädje till ägaren.

Borbála Turcsán, en av dem bakom studien, menar att studien fastställer att äldre hundar behöver stimulans och träning.

– Våra resultat bekräftar att även äldre hundar behöver tränas. Han kanske inte vinner distansloppet längre, men att hålla honom aktiv och träna hans sinne kan sakta ner åldrandet och förbättra hans välbefinnande. Gemensamma aktiviteter stärker också bandet mellan hund och ägare, säger Borbála Turcsán.

ANNONS
ANNONS
ANNONS