News55

Svenskar rusar till trädgårdshandeln – blomma skapar hysteri

blomma blommor blomsterlandet
En blomma skapar hysteri i trädgårdshandeln. Foto: Magnus Lejhall / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 03 maj 2024

En växt skapar hysteri i trädgårdshandeln och en företagare har tagit emot dödshot från en upprörd kund. Det rapporterar Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Linnea Boqvist vittnar om samlarhysterin kring den vackra dahliablomman. Hon driver företaget Dahlias by Linn och sålde 27 000 dahliaknölar i fjol. I år har lagret med 120 000 knölar snart sålt slut. 

Den rosalila dahlian Night silence är en av sorterna som är särskilt eftertraktad och som säljer slut snabbt. 

– Den har vi höjt priset på och satt en begränsning på två per kund, annars köper folk upp allt och säljer dem vidare på Tradera för mycket mer pengar, säger Boqvist till Dagens Industri

dahlia - en populär blomma
 Dahlia i Dahliaträdgården i Enskede gård. Foto: Jessica Gow / TT 

Ibland går hysterin lite väl långt. Som tidigare i våras när Linnea Boqvist blev dödshotad av en kund som råkat skriva fel postnummer i sin order, och därför inte hade fått sina knölar.

Hajpad blomma

Den lättodlade blomman, som går att övervintra, har skapat stor hajp i sociala medier under senare år. Linnea Boqvist har en teori om varför intresset har exploderat. 

– I samband med coronapandemin blev det trendigare att odla själv, samtidigt som snittblommor i butik blev mycket dyrare. Jag hade min fot i den världen och såg att folk hellre köpte med sig en chokladask än en bukett som gå-bort-present, och skulle man gifta sig och ha mycket blommor fick man odla dem själv för att ha råd. Dahlior är enkla att odla och superbra att ta snittblommor på, samtidigt som de finns i tiotusentals varianter.

ANNONS

Många lägger stora pengar på att fylla sina rabatter med de färggranna blommorna.

– Det är nästan på liv och död med de här dahliorna. Ibland undrar jag om det är pensionspengar eller barnens sparpengar folk handlar för, säger Boqvist.

Läs mer:

ANNONS
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS