News55

Ingen beviljad koranbränning på söndag

Artikelbild
Polisen har hög beredskap i Malmö kommande dagar. Arkivbild (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 04 maj 2024Publicerad: 04 maj 2024

Det blir inga fler beviljade koranbränningar i Malmö i helgen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De som på fredagen brände en koran på Gustav Adolfs torg har inte betalat sin ansökan för söndagen – och därför kommer den inte att behandlas, meddelar polisen.

Fredagens koranbränning, som skedde dagen innan festligheterna inför Eurovision Song Contest startar, kidnappades av Palestinarörelsen.

Efter en dryg timme startades ringdans och man började skandera antiisraeliska slagord på Gustav Adolfs torg.

De gör så här för man inte ska lyssna på de där. Jag tycker det är bra, säger Prins, 24-årig malmöit som följt den spontana ringdansen på torget, till TT. I stället för att bli irriterad och kasta saker så gör de detta, fortsätter han.

Betalade inte avgift

När polisen sammanfattade dagen konstateras att det gick lugnt till, med ett fåtal avvisanden och omhändertaganden. Men inga gripanden.

Koranbrännarna, en man och en kvinna, ansökte om allmän sammankomst i Rosengård på söndag – i syfte att bränna en koran även där.

Sent på fredagskvällen säger polisen till TT att eftersom de 320 kronorna i ansökningsavgift aldrig betalades in kommer ansökan inte att behandlas och inte heller kunna beviljas.

ANNONS

“Promenad” på lördagen

Uppgifterna om en sammankomst för koranbränning på lördagen var däremot felaktiga, uppger polis. Personerna har ansökt om att promenera genom Malmö på lördagen – en ansökan som är avvisad av polis, förklarar presstalesperson Filip Annas.

Polisen kan konstatera att ansökan inte går att betrakta som en allmän sammankomst. Två personer vill promenera genom stan, och det pratas inte om att bränna något.

I polisens beslut framgår dock att personerna tänker dra en koran i koppel efter sig, samt bära israeliska flaggor.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS