News55

100 000 svenskar kan ha diabetes utan att veta om det

Artikelbild
STOCKHOLM 20020828
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 12 nov. 2015Publicerad: 12 nov. 2015

Utan diagnos riskerar okända diabetiker att drabbas av hjärtinfarkt. Nytt självtest visar om du ligger i riskzonen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Sverige lever 400 000 människor med diabetes vilket gör det till något av en folksjukdom. Av dessa har uppåt 90% diabetes typ 2, något som man beräknar att ytterligare 100 000 svenskar har utan att ha fått diagnos. Om dessa drabbade inte får hjälp tid kan det leda till hjärtinfarkt.

Ett sätt att ta reda på om man ligger i riskzonen är att göra det självtest som Storstockholms Diabetesförening lanserar i samband med Världsdiabetesdagen den 14 november. Om det då visar sig att man ligger i riskzonen för diabetes är det viktigt att man går och testar sitt blodsocker på sin vårdcentral.

      LÄS MER: Astras diabetespiller får nobben

“Oerhört viktigt att upptäcka tidigt”

– Med tanke på hur pass många det faktiskt är som kan vara drabbade utan att de vet om det signalerar en alldeles för hög okunskap bland befolkningen. Det är oerhört viktigt att upptäcka diabetes typ 2 i ett tidigt skede för att kunna behandla i tid, säger Stig Nyman, ordförande i Storstockholms Diabetesförening.

Förra året gjordes på initiativ från Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting en screening på två vårdcentraler. Man fann då att drygt 30 procent hade odiagnostiserad typ 2-diabetes eller störd sockerbalans.

      LÄS MER: Artur Ringart: ”Jag var ung, smal och odödlig”

Livsstilsförändringar hjälper

ANNONS

– Gör dessa personer livsstilsförändringar kan de slippa eller i alla fall vänta med medicinsk behandling, säger Eva Toft, överläkare och specialistsakkunnig inom diabetologi på Karolinska institutet.

I samband med Världsdiabetesdagen hålls ett öppet seminarium med temat Leva och må bra med diabetes. Bland de experter som deltar finns utöver Eva Toft även professor Martin Ingvar, hjärnforskare och vice rektor för Karolinska Institutet och professor Kerstin Brismar som berättar om sin forskning om 5:2-dieten i en debatt om kostråd för diabetiker som leds av Artur Ringart.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS