News55

300 000 pensionärer drabbas av nya pensionsregler

Artikelbild
160 000 kronor, så mycket kan det skilja i avgifter mellan privata pensionsförsäkringar hos två olika bolag. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 dec. 2016

Pensionsmyndigheten drar ner på utbetalningarna av premiepensionspengar för 300 000 pensionärer från och med januari.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges pensionärer kommer att få mer pengar nästa år i och med att inkomstpensionerna höjs. Men för de 300 000 pensionärer som har valt att lägga sina premiepensionspengar i en traditionell försäkring istället för i en fondförsäkring blir höjningen inte så hög som den hade kunnat bli, skriver Expressen.

      LÄS MER: Allt fler pensionärer arbetar inom Rut- och Rotbranschen

“Inte lika mycket mer i plånboken för alla”

– Folk kommer att få mer i plånboken, men inte lika mycket mer på grund av våra justeringar, säger Jimmy Larsson-Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten till Expressen.

Från och med januari nästa år kommer Pensionsmyndigheten att sänka förskottsräntan på den traditionella premiepensionsförsäkringen – från tre till 1,75 procent, en effekt av att räntan är låg och att vi lever allt längre.

– Inkomstpensionen höjs nästa år så folk kommer att få mer i plånboken. Det är bara det att det inte blir lika mycket mer i plånboken för alla i och med att vi gör de här justeringarna. Den totala effekten är att det blir en lägre höjning.
Hur mycket lägre höjningen blir är individuellt och beror på ålder och kapitalets storlek, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

      LÄS MER: Äldre känner sig pressade att gå i ofrivillig pension

De som nyss pensionerat sig påverkas mest

ANNONS

De som nyss har gått i pension kommer att påverkas mest av Pensionsmyndighetens justeringar eftersom förskottsräntan minskar med tiden. Den procentuella minskningen blir alltså större för en 65-åring än för en 80-åring, men enligt Jimmy Larsson-Hagberg är en justering från Pensionsmyndigheten en nödvändighet.

– Med den traditionella försäkringen placerar Pensionsmyndigheten pengarna och mycket av placeringen sker i räntebundna papper. Dagens låga räntor gör att avkastningen inte blir lika hög som vi trodde förut och då måste vi justera ned den, säger Jimmy Larsson-Hagberg till Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS