News55

93-åring med benskörhet, hjärtproblem och hörselproblem blev nekad äldreboende av kommunen

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 21 okt. 2015

Trots detta ansåg kommunen att hemtjänst skulle räcka för att säkra en skälig levnadsnivå. Efter att ha överklagat till kammarrätten beviljas kvinnan nu plats på ett äldreboende i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STOCKHOLM. Efter att ha överklagat till kammarrätten beviljas en 93-årig kvinna rätt till plats på ett äldreboende. Kungsholmens stadsdelsnämnd avslog först kvinnans ansökan, trots att hon lider av benskörhet, hjärtproblem, hörselproblem samt nedsatt minne.

      LÄS MER: Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

Enligt domen har kvinnan sedan augusti 2014 varit inlagd på sjukhus sex gånger, senast på grund av mycket svullna ben som misstänktes bero på en propp.

Kommunen tyckte att det räckte

Kvinnan har tidigare fått hjälp med frukost, matlagning, av- och påtagning av stödstrumpor, dusch två gånger i veckan, promenadhjälp två gånger i veckan samt följeslagare till läkare och tandläkare. Detta ansåg kommunen – tillsammans med serviceinsatser i form av inköp, städning och tvätt varannan vecka – räcka för den 93-åriga kvinnan.

      LÄS MER: Ensamhet och ångest vanligt hos kvinnor på äldreboenden

Men det tyckte inte kammarrätten.

“Hon har själv uppgett att hennes hälsoproblem och boendesituation medför oros-, ångest- och panikkänslor, bland annat drabbas hon av andnöd”, står det i domen, som poängterar att kvinnan är i behov av ökad omvårdnad.

“Hon är därför berättigad till bistånd i form av särskilt boende. Överklagandet ska därför bifallas”, står det.

Biståndshandläggarna kommunens gisslan

Det är inte första gången News55 rapporterar om en äldre person som fått överklaga för att få vård. Att kommuner avslår ansökan om hjälp handlar om biståndsbedömningen, förklarade då Gösta Bucht, SPF:s sakkunnige i vård och omsorgsfrågor.

– Problematiken är att biståndsbedömningarna skiljer sig enormt från den ena kommunen till den andra.

– Och av ganska oförklarliga skäl, bör tilläggas. Men biståndshandläggarna är ju kommunens gisslan, de ska se till att hålla kommunens budget. Alla har heller inte rätt utbildning.

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS