News55

Agneta Furvik: Ålder värdesätts högre här

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 nov. 2015

Sverige borde ta efter det amerikanska tankesättet och inse att de flesta blir klokare med åldern. Samtidigt är det också upp till äldre själva att inte finna sig i den osynliga passivitet som många glider in i, tycker utrikeskorrespondenten Agneta Furvik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA. I Sveriges Radios utrikeskrönika berättar Agneta Furvik hur många äldre personer i USA ser det som en självklarhet att fortsätta jobba. Äldre får där ta lika stor plats som de yngre – både inom arbetslivet och på krogen.

– Det är en annan kultur helt enkelt, ålder värdesätts högre här som tecken på erfarenhet och visdom på ett annat sätt än i Sverige, säger Agneta Furvik till News55.

      LÄS MER: På de sydligare breddgraderna är ålder en merit

– Till exempel inom media: Visst, det finns förstås massor med unga och medelålders, men ofta är tunga programledare, intervjuare och analytiker klart över 65-strecket. Det beror delvis på att människor – som jag säger i krönikan – inte vill eller kan sluta jobba. Jag har blivit serverad hamburgare på McDonald’s av personer som är uppemot 80, i de fallen handlar det ju om att de är verkliga fattigpensionärer som måste arbeta för att överleva. Det finns ju inte alls samma välfärdssystem och trygghetsnät i USA som exempelvis i Sverige.

Agneta Furviks intryck är också att äldre amerikaner är mycket mer aktivt involverade i sina barns och barnbarns liv. Det är inte ovanligt att det är far- och morföräldrarna som står för hela barnomsorgen.

      LÄS MER: Guiden för dig som är vilse i barnboksdjungeln – det här vill barnbarnen läsa

– Det finns ju inte dagis här på samma sätt som i Sverige och det som finns kostar så mycket att det inte lönar sig att arbeta.

Har du märkt av hur de äldre i USA ekonomiskt har det?

ANNONS

– USA har ju som helhet en mycket större andel fattiga människor än Sverige, men att äldre skulle vara särskilt mycket fattigare än andra är inte bilden här. Möjligen äldre som dras med sjukdomar och som inte har tillräcklig sjukvårdsförsäkring, de har inte råd med sådan vård som vi i Sverige ser som självklar.

När Agneta Furvik nyligen var i Las Vegas träffade hon en äldre kvinna som hon tror var i 70-årsåldern. Kvinnan satt och tiggde på den berömda ”The Strip” med en amputerad arm. Hon hade tappat håret på grund av cellgifter och bad om pengar till den cancerbehandling hon av ekonomiska skäl nu tvingats avbryta.

– Sådana ”självklarheter” får man man alltså inte automatiskt här i USA. Kan man inte betala får man klara sig själv. Det gäller ju alla och inte bara äldre människor. Men för många äldre i USA är det precis tvärtom – efter ett långt och lönsamt liv är de förmögna, kan resa mycket och slösa på barnbarnen, betala deras högskoleutbildningar och så vidare.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Tror du Sverige skulle må bra av att anamma mer av “det amerikanska” gällande äldre personer? 

– Jag tycker absolut att vi även i Sverige ska inse att de flesta av oss blir klokare och mer erfarna med åldern, och det är väl upp till de äldre själva också att inte finna sig i den osynliga passivitet som många glider in i. Att fortsätta leva som vanligt helt enkelt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS