Merparten av de äldre som deltagit i pensionsbolaget AMF:s undersökning av äldres möjligheter på arbetsmarknaden, tror att det är vanligt eller ganska vanligt med fördomar mot äldre i arbetslivet. Tio procent berättar att de har uppmanats att gå i pension, antingen av sin arbetsgivare, en myndighetsperson eller en kollega.

      LÄS MER: Marianne Rundström: “Sverige är ett dåligt land att åldras i”

“Pension ska inte vara en lösning på sjukdom eller arbetslöshet”

– Att myndighetspersoner uppmanar människor att gå i pension är problematiskt. Pension ska inte vara en lösning på sjukdom eller arbetslöshet, säger Dan Adolphson, trygghetsekonom på AMF till Sydsvenskan.

3 900 personer från 55 år och uppåt deltog i AMF:s undersökning och enligt många av dem är åldern 54 en springande punkt. Det är vid 54 som man börjar räknas som äldre och då det generellt sett blir allt svårare att byta jobb, menar de som svarat.

Men Martin Wästfelt, chefsjurist på fackförbundet Unionen, är av en annan åsikt.

– Den ökande flexibilitet som vi inom facket strävar efter verkar slå igenom. Min bild är att det har minskat att man vänder sig direkt till äldre vid en nerdragning och att synen att en viss ålder gäller för pension inte finns på samma sätt, säger han till Sydsvenskan.

      LÄS MER: Så drygar du ut din pension – tipsen som ger extraslantar

En förändring är på väg att ske

Enligt Martin Wästfelt är en förändring på gång. Det handlar bland annat om att det finns en större insikt i att människor behöver vara yrkesverksamma längre upp i åldrarna för att pensionen ska räcka när det är dags att dra sig tillbaka. Och upplevelsen av att känna sig pressad att gå i pension mot sin vilja är inte alltid reell, tror han.

– Tar man diskussionen och förklarar att man måste jobba till 67 för att få en vettig pension, för att man jobbat deltid kanske, så tror jag att det finns en acceptans och respekt för det bland kollegor, säger Martin Wästfelt till Sydsvenskan.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet