Annons
Annons

Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar

Uppdaterad: 2017-02-14 13:58

Att flytta utomlands på äldre dagar innebär inte bara ett härligt liv i solen, det är också ekonomiskt gynnsamt, rapporterar Expressen. Sedan 2015 lever Lenny, 63, och Anna-Karin Rydin, 61, i den portugisiska staden Lagos.

– Vi trivs jättebra här nere. Det är det bästa vi har gjort i livet, säger Lenny Rydin till Expressen.

Annons
Annons

Antalet svenska pensionärer som flyttar till Portugal ökar och för de flesta som väljer att packa väskan för en flytt söderut finns det ekonomiska fördelar då man beskattas på ett annat sätt än om man stannar i Sverige, det rapporterar Expressen.

För 1,5 år sedan flyttade Lenny och Anna-Karin Rydin till Lagos i Portugal. Där vandrar de, träffar vänner och njuter av värmen.

– Vi kände att vi var tvungna att göra det medan vi orkar och är friska, säger Anna-Karin Rydin till Expressen.

      LÄS MER: Allt fler svenska pensionärer flyr till värmen

Billigare att leva

Även om pengar inte var Lenny och Anna-Karins anledning till flytten medger de att det finns ekonomiska fördelar.

 – Jag har ingen exakt siffra i huvudet, men däremot så är ju levnadskostnaderna mycket mindre här nere när det gäller mat och så, säger Lenny Rydin.

– Klimatet, folket och vännerna – allt sådant där är ju guld värt. Att man får njuta av detta medan man är frisk, säger Anna-Karin Rydin till Expressen.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

Så beskattas du utomlands

• En fördel med att flytta utomlands efter pensionen kan vara skatten. Sverige har en någorlunda hög skattenivå, vilket gör att svenskar kan få mer pengar kvar per år än om de stannat i Sverige.

• Hur mycket du ska skatta på din pension beror på vilket land du flyttar till. Även om det kan vara lättare att flytta till ett EU-land så skiljer sig de olika länderna åt vad det gäller lagar och skatt.

• Sverige har undertecknat dubbelbeskattningsavtal med drygt 100 olika länder. Syftet är att undvika dubbelbeskattning. I avtalen drar man upp regler för var ens pension ska beskattas. Det kan vara i Sverige, i det nya landet eller i båda två.

• Svenska pensionärer som valt att bosätta sig utomlands kan få det som kallas för sink–skatt. Den ligger på 20 procent. Men det är inte heller i alla länder som sink–skatten gäller, beroende på hur dubbelbeskattningsavtalet är utformat.

• För att man ska räknas som en ”utlands–pensionär” får man inte ha en permanent bostad kvar och alla omyndiga barn måste flytta med. Då får man inte heller ha kvar sitt företag eller sitta med i en svensk bolagsstyrelse. Däremot går det bra att äga ett fritidshus.

• Skatteverket kräver också att man inte vistas för långa perioder i Sverige. Du måste tillbringa den största delen av året i det nya landet. I praktiken krävs minst sex månader och en dag, gärna fler dagar för att vara på den säkra sidan.

• Det är inte alltid lätt att veta vad som gäller för just en själv och ens flytt. Därför kan det vara bra att ta hjälp av någon som är insatt i detta, exempelvis en jurist. Det anordnas också föreläsningar och seminarier i ämnet. Tänk på att Skatteverket bedömer din ansökan individuellt.

Källa: Sparsam skatt/Skatteverket

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar Allt fler äldre flyttar till solen och sparar pengar