News55

Äldre utan internet hamnar utanför samhället

Artikelbild
I dag publicerar Naturvårdsverket en rapport om digitaliseringen och miljön. Forskarna bakom artikeln manar regeringen att införa miljöstyrande åtgärder parallellt med att man stöder digitaliseringen. ARKIVBILD
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 09 jan. 2017

630 000 svenskar - de flesta äldre - saknar kunskap om internet, något som leder till problem när allt fler tjänster digitaliseras.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idag använder 630 000 svenskar – de flesta äldre – inte internet. Det framkommer i World Internet Institutes årliga rapport som kartlägger svenskarnas internetvanor. Samtidigt kräver allt fler företag att deras kunder ska vara aktiva på internet för att kunna ta del av företagens tjänster, skriver Vasabladet.

Pekka Räsänen, professor i ekonomisk sociologi vid Åbo universitet, menar att allt fler av de som inte använder internet riskerar att bli vad Räsänen kallar “digitalt marginaliserade”, skriver Vasabladet. Med digitalt marginaliserade personer menas personer som står vid sidan av internet, de vet till exempel inte hur man använder digitala applikationer eller elektroniska tjänster.

Även om offentliga tjänster enligt lag ska vara tillgängliga per telefon och brev går allt fler företag över till att endast erbjuda tjänster digitalt.

– De här kommersiella tjänsterna ligger i centrum av den digitala marginaliseringen, säger Pekka Räsänen till Vasabladet.

      LÄS MER: Vården digitaliseras – de äldre diskrimineras

Beroende av anhöriga

Elisa Nordberg, 69, från Tammerfors äger ingen dator men märker att de flesta utgår från att hon använder internet. Tvärtom vill Elisa, liksom många i hennes bekantskapskrets, undvika att betala räkningar med sin mobiltelefon eller dator. Att allt fler tjänster endast är tillgängliga digitalt är inte positivt, tycker hon.

– Det är irriterande att se på nyheter som har inslag som slutar med “se resten på webben”, säger Elisa Nordberg till Vasabladet.

ANNONS

Enligt Elisa Nordberg är krånglig teknik och funktionsnedsättningar som nedsatt syn eller motorik sådant som gör att det blir svårt att till exempel använda dator eller smarta telefoner. Hon berättar att vissa i hennes åldersgrupp känner skam över att de inte hänger med i den digitala utvecklingen. Vissa känner rädsla för att bli beroende av anhöriga och vänner för att till exempel kunna sköta sina bankärenden.

Debatten om de digitalt marginaliserade är, enligt Elisa Nordgren och Pekka Räsänen, nästintill obefintlig i samhället idag och de efterlyser en bredare diskussion, skriver Vasabladet.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS