News55

Allt fler svenskar byter efternamn

Artikelbild
Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 jan. 2017

Trött på ditt namn? Du är inte ensam - allt fler svenskar har ledsnat på sina efternamn, det visar statistik från Patent- och registreringsverket (PRV). Från och med 1 juli ska det dessutom bli lättare att ansöka om att byta namn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan 1990-talet har antalet ärenden om namnbyten i Sverige ökat stadigt, det visar statistik från Patent- och registreringsverket (PRV). 1996 inkom 4 114 namnansökningar från hela länet till PRV, jämfört med 2016 då 9 261 personer ansökte om att byta namn.

Äppelryd, Winefrozt och Sommarqvist är exempel på efternamn som svenskarna har velat byta till. De efternamn som man vill anta är ofta inspirerade av naturen, årstider och platsen där man växte upp eller bodde på. På listan finns också efternamn som Lyckbrandt, Nyguld och Frostbygd.

      LÄS MER: Per fick byta namn för att kunna hämta ut sitt paket

“Folk är väldigt innovativa”

– Vi vet att namn speglar ens identitet så ett namnbyte kan ha med det att göra. Du kanske tar namnet på en plats som är viktig för dig, eller så tar du namnet “Sommarqvist” för att du tycker om sommaren. Folk är väldigt innovativa. En annan anledning kan vara internets uppkomst, säger Stina Lilja, pressansvarig på PRV, till News55.

Statistiken visar att det sedan 1995 har skett en fördubbling av namnärenden och enligt Stina Lilja finns ett samband mellan ökningen och internets allt mer betydande roll i samhället.

– Om du googlar “Sara Andersson” jämfört med om du gör samma sak med till exempel efternamnet “Frostsköld” är det stor skillnad. Du behöver sticka ut. Vi exponeras allt mer i sociala kanaler på internet, man har möjlighet att kommunicera mer direkt än tidigare och därför behöver du kunna synas. Ditt namn är ditt personliga varumärke, säger Stina Lilja.

En del av ens personliga varumärke

Att namn är tätt sammankopplat med ditt eget personliga varumärke blir också tydligt på andra sätt, berättar Stina Lilja. Flera offentliga personer – till exempel Zlatan, Carolina Klüft, Björn Borg och Blondinbella – varumärkesskyddar sitt namn.

– Det här är en trend som kan komma att öka även hos privatpersoner, säger Stina Lilja.

Från och med 1 juli i år kommer Skatteverket att hantera alla namnärenden, medan PRV kommer att arbeta med immaterialrätt som patent, varumärke, design och upphovsrätt. Samtidigt kommer en förenkling i namnlagen att träda i kraft. Lagändringen är tänkt att göra det mindre komplicerat att byta namn.

– I dagsläget måste det namn du vill byta till vara unikt och det får inte finnas någon risk att förväxla dig med någon annan. Om du skulle vilja byta namn till exempelvis Andersson måste du få ett medgivande från varje person med det namnet, men med den nya lagstiftningen kommer processen att bli enklare. Bland annat kommer efternamn som innehas av tvåtusen personer eller fler bli fria att förvärva, säger Stina Lilja till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med liverfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS