News55

Annika Strandhäll: "Allt fler äldre avbokar sina tandläkarbesök"

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 04 juli 2018

150 000 äldre är för fattiga för att gå till tandläkaren. På onsdagsförmiddagen bjöd PRO in till ett seminarium i Äldreforums tält för att diskutera rätten till frisk munhälsa på äldre dagar. "Det är en stor skam att det syns i munnen att man är fattig", säger socialminister Annika Strandhäll (S).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När man blir äldre ökar behovet av vård samtidigt som inkomsten minskar. Detta drabbar i många fall pensionärers munhälsa. Vad kan göras för att skapa en mer jämlik tandvård? Den frågan debatterades flitigt under PRO:s seminarium i Äldreforums tält på onsdagsförmiddagen i Almedalen.

En stor del pensionärer avstår att gå till tandläkaren på grund av ekonomiska skäl – 150 000 per år för att vara exakt. Samtidigt hänger munhälsan och den övriga hälsan tydligt ihop.

– Det här är tyvärr ingen ny information för mig. 150 000 är inget som förvånar mig heller, jag kan till och med tänka mig att det är fler. Folktandvården ser hur allt fler börjar att avboka sina tider för att man helt enkelt inte har råd att gå till tandläkaren. Vi behöver göra mycket för att förbättra situationen! Vi har fyrdubblat det allmänna tandvårdsstödet, nu har vi anlitat en utredare som ska ta fram förslag på hur vi kan närma oss en jämlik tandvård, säger Annika Strandhäll, Socialminister (S).

Stora skillnader mellan högkostnadsskydden

Även skillnaden på högkostnadsskyddet för hälso- respektive tandvård diskuterades.

– Det här är en oerhört viktig fråga. Sambandet mellan munhälsan och sjukvården. Även vid högkostnadsskydd betalar patienten 61 procent av kostnaden själv, till skillnad från högkostnadsskyddet för sjukvård där patienten står för 16 procent, det tycker vi i PRO är en orimlig skillnad. Tandvården borde ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.

Några som hjälper personer med ekonomiskt stöd för att kunna besöka tandläkaren i Stockholms län är Stockholms Stadsmission.

– Vi har många som hör av sig till oss som har stora behov av hjälp. Vi delar ut 1.1-1.2 miljoner kronor per år. Man skriver till oss och beskriver sina behov, där efter vi gör en bedömning utifrån inkomst. Vi ser att det är enormt höga kostnader det handlar om och vi kan bara hjälpa en bråkdel av de som söker hjälp, säger Marika Markovits, Direktor, Stockholms Stadsmission.

ANNONS

“Skamfyllt att inte kunna ta hand om sina tänder”

– Det här problemet är inget man vill tala om då det är skamfyllt att inte kunna ta hand om sina tänder. Jag tycker att regeringen misslyckats i detta. Vi har exempelvis extremt långa vårdköer just nu, något som pekar på att vården inte fungerar. Denna situation kan vi inte ha i ett välfärdsland som Sverige, säger Jakob Forssmed, Äldrepolitisk talesperson, Kristdemokraterna.

Annika Strandhäll menar att Socialdemokraterna under mandatperioden lagt resurser på att få bort den ojämlika beskattningen som upplevts som en stor orättvisa bland landets pensionärer.

– Min mammas tänder gick sönder och det är en stor skam att det syns i munnen att man är fattig. Den gnagande oroskänslan av att om något händer mig finns inte resurserna där, det är inget man ska behöva leva med, säger Annika Strandhäll (S).

 

 

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS