News55

Anställd på boende gav dement örfil

Artikelbild
En dement kvinna fick ett handtag från en rollator uppfört i ändtarmen på ett äldreboende i Borås. En vårdare åtalades för grovt olaga tvång men har nu friats. ARKIVBILD.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 feb. 2017

En anställd på ett boende för dementa i Östergötland gav en av sina vårdtagare en örfil efter att den boende varit utåtagerande, det framkommer i en lex Sarah-anmälan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var när den dementa vårdtagaren skulle få assistans inför natten som den boende blev utåtagerande och började slå mot personalen. Personen var sedan tidigare känd för att vara utåtagerande och den anställda försökte vid flera tillfällen lugna den boende.

      LÄS MER: Stora vårdbrister upptäckta på demensboende

Fick ta emot flera slag från den boende

Trots att situationen började gå över styr kallade inte den anställda på förstärkning som rutinerna säger, utan försökte hantera situationen på egen hand. Personalen fick ta emot flera slag, blev rädd och gav den boende en örfil vilket gjorde att vårdtagaren lugnade ner sig.

Den anställda ångrade sig med en gång och bad den boende om ursäkt. Senare berättade personalen också för sina kollegor vad som hade hänt.

På boendet finns instruktioner för hur personal ska bemöta de boende på ett sådant sätt att aggressioner och utåtagerande beteenden kan undvikas. Det finns också rutiner för hur personal ska agera i hotfulla eller aggressiva situationer. På boendet har man nu samtal med personal angående detta, en lex Sarah-anmälan har gjorts och den berörda anställda har fått en varning.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS