News55

Arbetslösa ratar äldrevården

Artikelbild
Ny forskning ska kartlägga hur ensamheten ser ut och ta fram verktyg för att hantera det.
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 maj 2017

Sveriges kommuner har allt svårare att hitta sommarvikarier som vill arbeta inom vård och omsorg, detta trots att kraven är relativt låga för att få arbete.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att hitta vikarier till sommaren är svårt för företagen inom vård och omsorg. Även om kraven är låga lockar det inte arbetslösa att söka sig till vårdsektorn, det rapporterar P4 Östergötland.

Motala kommun har nu tagit saken i egna händer och anordnar möten med arbetssökande varje vecka i jakten att få tag i sommarvikarier.

I torsdags var det dags för ett av mötena. Verksamhetschefen på bemanningscentrum, Anette Wristel, lyfte då frågan om den stora personalbristen i kommunen.

– För er som har tänkt att arbeta på sommaren men kan tänka sig jobba tidigare är jätte bra för att vi har ett stort behov redan nu, säger Anette Wristel till de arbetssökande på mötet.

Knappt hälften kom

Till mötet hade drygt 20 personer bjudits in men endast hälften av dem kom. Först hölls en kort informationsstund och därefter hölls arbetsintervjuer.

Rekryteraren Henrik Axelsson frågar om någon av de som kommit till mötet har tidigare erfarenhet av att arbeta inom vård och omsorg. 18-årige Verdan Isak svarar att han praoade på sjukhus i årskurs åtta, och trots att Verdan Isak fortfarande går i skolan och knappt har någon arbetslivserfarenhet tror Henrik Axelsson att han har goda chanser att få jobb.

Samma problem i Norrköping

ANNONS

I Norrköping råder samma brist på personal inför den stundande sommaren.

– Det blir så att vi måste förlita oss allt mer på personer som inte har erfarenhet eller som vi inte har erfarenhet av, berättar Magnus Johansson, vård- och omsorgschef i Norrköping.

Personalbristen inom äldreomsorgen har blivit allt värre och Magnus Johansson ser ingen ljusning, snarare det motsatta.

– Andelen personer som kommer att behöva hjälp ökar avsevärt i förhållande till den andel person som kommer att kunna ge den här hjälpen, så det här är en utmaning framöver. Det vet vi, konstaterar Magnus Johansson, vård- och omsorgschef i Norrköping.

 

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS