News55

Artur Ringarts uppmaning till nyhetscheferna: Vägra fotbollsbevaka om inte klubbarna stoppar våldet på arenorna

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2016

News55:s Artur Ringart kräver att klubbarna tar sitt ansvar och ser till att fotbollsarenorna är en säker plats för arbetande journalister: – Att riskera sitt liv gör journalister redan i krigszoner som i Afghanistan, detta ska inte förekomma när det gäller fotboll i Sverige, rasar han och uppmanar samtliga nyhetschefer att bojkotta fotbollsbevakningen om inte säkerheten höjs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var under gårdagens Stockholmsderby mellan Djurgården och Hammarby på Tele2 arena som en åskådare tog sig in på pressläktaren och attackerade en journalist från TV4-gruppen.

Nyhetsbyrån TT rapporterar att journalisten blev slagen i ansiktet och nedbrottad. Till nyhetsbyrån säger djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson att han inte vill kommentera händelsen innan han fått en bild av vad som hänt.

      LÄS MER: Först när tv-bolag och sponsorer slår nävarna i bordet kommer bengalerna försvinna

Det var väldigt hotfull stämning

Våld på fotbollsarenor är ingenting nytt. Artur Ringart, vd på News55, har själv varit med om att stökiga personer tagit sig in på pressläktare när han arbetat som sportjournalist.

– Jag kommer ihåg när jag jobbade på gamla Söderstadion. Då var det ett gäng Hammarbysupportrar som skulle kliva över alla avspärrningar och tala styrelsen tillrätta eftersom Hammarby hade spelat dåligt.

– Det var väldigt hotfull stämning, jag reste på mig och var beredd att dra, minns han.

      LÄS MER: Låt oss som älskar fotboll starta krig mot de slapphänta makthavarna

ANNONS

Ansvaret ligger hos klubbarna

Men våldsribban höjs hela tiden, märker Artur Ringart, och undrar varför ingenting görs trots ständiga rapporteringar om misshandel i samband med fotbollsmatcher.

– Att våldet fortsätter utan att säkerheten höjs är oacceptabelt och ansvaret ligger hos klubbarna.

– Om inte klubbarna kan komma tillrätta med detta så är fotbollen död. Sportjournalister måste kunna göra sitt jobb utan att fasa för liv och lem. Att riskera sitt liv gör journalister redan i krigszoner som i Afghanistan, detta ska inte förekomma när det gäller fotboll i Sverige.

LÄS MER: Äntligen någon mer som vill ha bort bengalerna

“Vi skriver inte en rad”

Han påpekar också att facket måste säga ifrån tydligare gällande villkoren för rapportering.

– Om inte arrangörerna kan garantera trygghet för arbetande journalister så ska heller inte arbetsgivarna skicka iväg sina reportrar för att bevaka matcher. Jag vill att samtliga nyhetschefer säger ifrån: garanterar ni oss inte säkerheten så skriver vi inte en rad.

ANNONS

– Jag vill se klubbarna ta sitt ansvar och de personer som varit våldsamma måste hittas och bestraffas.

Ska titta på vad som kan göras

Djurgårdens presschef Jonas Riedel säger till Dagens Nyheter att Dif tar på sig ansvaret.

      LÄS MER: Blod, svett och Zlatans fåfänga

– Vi får bli bättre, det är vårt ansvar, så är det. Jag ska inte skylla ifrån mig men det var en rad olyckliga omständigheter. En vakt fanns inte på plats, en annan vakt var för tam och jag var på möte precis när det hände. Jag hade ju gått in där direkt och huggit killen, säger han till tidningen.

Ett angrepp på fri press

Sportjournalisten Olof Lundh berättar för Resumé att han redan för ett år sedan tillsammans med Sportjournalistförbundet anmärkte att pressläktaren på Tele2 arena hade stora brister. Han säger bland annat att:

“… jag är väldigt förvånad över att han tog sig in på arenan och fick gå fritt mellan läktarsektionerna. Det var dessutom en polis som var på platsen privat som ryckte in och grep förövaren eftersom ingen annan säkerhetspersonal fanns i närheten. Det här är väldigt allvarligt, det är ett angrepp på fri press”, säger han till Resumé.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS