Annons
Annons
Annons

Bostadstillägget höjs för 290 000 pensionärer

290 000 av landets pensionärer kommer att få höjt bostadstillägg – för första gången på tio år. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition för 2018.

– Det här är en viktig satsning för att förbättra för de med låga pensioner, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till News55.

 

Annons

Från och med 1 januari 2018 kommer 290 000 av Sveriges pensionärer att omfattas av regeringen och Vänsterpartiets förslag om höjt bostadstillägg. I syfte att bättre täcka dagens boendekostnader föreslås att taket höjs från 5 000 till 5 600 kronor, det framgår i regeringens budgetproposition för 2018 .

– Taket i bostadstillägget har inte höjts på hela tio år, därför är jag otroligt glad för att vi gör det, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till News55.

      LÄS MER: Christina Tallberg, PRO: “Öka pressen på politikerna”

Bostadstillägget ska rimma med dagens boendekostnader

För pensionärer med låg inkomst är bostadskostnaden ofta den största månatliga utgiften. I praktiken innebär regeringens förslag att en stor del av landets äldre kommer att få ett höjt bostadstillägg med upp till 470 kronor i månaden, en politisk förändring som landets pensionärsorganisationer länge har drivit. Samtidigt har organisationerna flaggat för att en större höjning måste till om den ska göra någon skillnad.

– Vi kräver att taket höjs till minst 7 000 kronor och indexeras så att det följer med när bostadspriserna ökar, sade Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna, under ett seminarium på Äldreforum på Almedalsveckan i år.

Men för Annika Strandhäll är höjningen trots allt ett steg på vägen, särskilt i samband med att skatten också kommer att sänkas.

– Pensionärsorganisationerna har länge tryckt på i den här frågan och jag skulle vara förvånad om de inte fortsätter att driva frågan. Det här är en viktig satsning för att förbättra för dem med låga pensioner. Bostadstillägget är ofta direkt avgörande för de pensionärer som har det tuffast, säger hon och fortsätter:

– Hela budgetpropositionen är en förhandling och jag går inte in på detaljerna i det. Men för mig har det varit otroligt viktigt att göra förbättringar för de pensionärer som behöver det mest. Detta kommer göra att många kommer få upp till 470 kronor mer i plånboken och utöver det kommer vi att sänka skatten för över en miljon pensionärer. Det kommer att göra skillnad, säger Annika Strandhäll.

      LÄS MER: Annika Strandhäll: “Vi har en väldigt fördomsfull inställning till äldre”

Ytterligare förslag på förbättringar väntas 

Regeringen och Pensionsgruppen har sedan tidigare tillsatt en utredning som ser över hela grundskyddet i pensionssystemet. Utredningen kommer i februari 2018 att presentera ytterligare förslag för att förbättra för de pensionärer som har det tuffast.

– Vi har ett bra pensionssystem, men det kan bli bättre. Därför har vi tillsatt en utredning av grundskyddet, både bostadstillägget och garantipensionen. En sådan översyn har inte gjorts på över tjugo år och det behövs verkligen. I februari 2018 ska utredningen presentera förslag på ytterligare förbättringar för de pensionärer som har låga pensioner, avslutar Annika Strandhäll.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Annons

Här är regeringens förslag i detalj

 • Taket för bostadstillägget höjs till 5 600 kronor månadsvis för den som är ogift och 2 800 kronor för den som är gift. Höjningen syftar till att täcka upp för bostadskostnader.
 • De som har en bostadskostnad på mindre än 5 000 kronor föreslås få ersättningsgraden höjs till 96 procent.
 • För den som vill flytta till ett billigare boende ersätts bostadskostnaden i intervallet 5 000 till 5 600 kronor med 70 procent. Detta för att de ska vara fortsatt lönsamt för den som vill flytta.
 • Då de som får äldreförsörjningsstöd och särskilt bostadstillägg också ska omfattas av förbättringen höjs även dessa förmåner. I praktiken innebär det att bostadskostnaden höjs till 6 620 kronor i månaden för den som är ogift och 3 310 kronor i månaden för den som är gift.
 • Notan för satsningen på bostadstillägget för pensionärer kommer att ligga på 655 miljoner kronor årligen.
 • Bostadstillägget, det särskilda bostadstillägget och äldreförsörjningsstödet förbättras från och med 1 januari 2018.Källa: www.regeringen.se

Senaste nytt

 1. 04:00 Moské brinner i Örebro

  En kraftig brand rasar i en moské i Vivalla i Örebro. Vi är där och arbetar för fullt och förs...

 2. 03:54 Nedåt på Asiens ledande börser

  Tokyobörsen sjunker medan yenen har stärkts. Nikkei 225-index är ned 0,2 procent. Det bredare Top...

 3. 03:53 Uppgifter: Nordkorea stärker försvar

  Nordkorea har flyttat på flygplan och stärkt sitt försvar på landets östkust efter att USA i he...

 4. 03:47 SD vill sänka ränteavdraget

  Sverigedemokraterna vill sänka ränteavdragen för bostadslån, som gör det billigare att låna pe...

 5. 03:12 Trumps medarbetare använde privat mejl

  Minst sex nära medarbetare till USA:s president Donald Trump har då och då använt privata mejlad...

Visa fler nyheter

Mest läst på News55.se

 1. "Världens fetaste kvinna" död

  En egyptiska, som tidigare kallats världens fetaste kvinna, har avlidit på ett sjukhus i Förenade...

 2. Jag såg pojkens självmordsförsök filmas av de vuxna

  För ett tag sedan upptäckte jag Charlie Brookers briljanta serie Black Mirror som har beskrivits s...

 3. Så vet du om du är drabbad av demens

  Sjukdomen demens har många egenskaper – framför allt är den svår att upptäcka i ett tidig...

 4. Två till sjukhus efter vätskeattack

  Två personer har förts till sjukhus efter att ha fått någon form av vätska kastad i ansiktet i...

 5. Skjuten i Tensta tidigare SVT-anställd

  Den man som blev skjuten i benet i Tensta i norra Stockholm i söndags kväll har varit anställd so...