News55

Danmarks första demensby invigd

Artikelbild
STOCKHOLM 20070716
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2017

Sveriges befolkning blir allt äldre och fler drabbas även av demens. Nu har konceptet med så kallade demensbyar spridit sig till ett tiotal länder, bland annat Danmark som nyligen öppnade sin första by för dementa. Det rapporterar Studio Ett.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De flesta länder i världen tampas med att ta hand om sin åldrande befolkning på bästa sätt. Vi lever inte bara längre idag, allt fler drabbas också av olika typer av demenssjukdomar. Ett sätt att gå till väga är att inrätta så kallade demensbyar, det vill säga inhägnade små samhällen där de boende har en sak gemensamt – de är alla dementa.

Bland de nordiska länderna är vårt grannland Danmark det första att inrätta en demensby och flera är på väg, det rapporterar Studio Ett. Inspirationen har projektledaren Annette Søby hämtat från De Hogeweyk utanför Amsterdam.

– Vi blev helt betagna vi som åkte till den nederländska demensbyn för två år sedan och såg den lilla staden i stan med konsertsal, pub, restaurang och livsmedelsbutik. Vi ville erbjuda våra boende med demens något liknande, berättar Annette Søby i Studio Ett.

      LÄS MER: Tung trafik kan öka risken att drabbas av demens

Ett allt mer populärt koncept

I demensbyn bor idag drygt 200 personer. Där finns bland annat en skönhetssalong, en restaurang och en affär där man säljer allt möjligt. Intäkterna som blir över finansierar de aktiviteter som erbjuds de boende, till exempel utflykter till intressanta arbetsplatser, shoppingturer, bingo, dans och högläsning.

Konceptet blir allt mer populärt och har spridit sig från Nederländerna till ett tiotal länder. Men idén har också fått kritik, bland annat för att det liv som de boende erbjuds bara är en falsk bild av verkligheten. Annan kritik går ut på att personer med diagnoser inte bör hållas avskiljda. Men trots det är Annette Søby positiv till demensbyarnas framtid.

– Det är ett stort intresse i andra länder så jag tror att Sverige snart också får en demensby. Det handlar om att skapa aktiviteter som minner om ett vardagsliv som liknar så mycket som möjligt det liv de hade före diagnosen, säger Annette Søby i Studio Ett.

  FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS