News55

Därför krävs Jan Carlzon på 20 miljoner av Skatteverket

Artikelbild
STOCKHOLM 20110607
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 maj 2017

Skatteverkets krav på Jan Carlzon att betala in 20 miljoner kvarstår efter att Högsta förvaltningsdomstolen nekat prövningstillstånd i en skattetvist.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Högsta förvaltningsdomstolen nekar finansmannen Jan Carlzon prövningstillstånd i en skattetvist, vilket innebär att SAS tidigare vd förlorar mot Skatteverket när det gäller myndighetens krav på ytterligare närmare 20 miljoner kronor i skatt och skattetillägg.

Det var i juni förra året som kammarrätten slog fast att Jan Carlzon skulle bli tvungen att betala in mer skatt för åren 2011 och 2012. Skulder som hade sin bakgrund i en aktieaffär från 2004 då Carlzons belgiska bolag Kelang sålde en aktieportfölj till Carlzons kapitalförsäkring, en affär som inte betalades ut i pengar utan där det istället skrevs ett skuldebrev.

      LÄS MER: Jan Carlzon: “Sverige har brist på politiskt ledarskap i flyktingfrågan”

Nedskrivningen ska ses som utdelning

Genom sin kapitalförsäkring blev Carlzon härmed skyldig sitt belgiska bolag 28 miljoner kronor plus ränta, en skuld som enligt ett avtal dessutom skulle förhålla sig till värdet av aktieportföljen. Aktierna gick inledningsvis bra, men sedan vände värdestegringen.

Enligt Skatteverket vandrade skuldebrevet mellan ett antal olika bolag med koppling till Jan Carlzon samtidigt som skulden skrevs ner rejält. Skatteverkets bedömning är att Jan Carlzon har tjänat på när skulden har minskat och att nedskrivningen därför ska ses som en utdelning och det är dessa pengar som Jan Carlzon nu efterbeskattas för. Men detta har Jan Carlzon alltså inte hållit med om.

      LÄS MER: De ligger sämst till hos Kronofogden

“Fullständigt osannolikt”

ANNONS

– Det som har hänt är att jag förlorat värden i kölvattnet av finanskrisen. Det är alltså förlusterna som ska beskattas. Pengar som jag inte har haft. Det är fullständigt osannolikt, man ska inte betala skatt på förluster, sade Jan Carlzon till Aftonbladet då.

Jan Carlzon meddelade att man skulle söka resning hos Högsta förvaltningsdomstolen, som nu alltså har nekat Carlzon prövningstillstånd i tvisten.

News55 har utan resultat sökt Jan Carlzon för en kommentar.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS