News55

Därför kritiserar SKPF förslaget om höjd pensionsålder

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 dec. 2017

De förslag som pensionsgruppen lade fram under förra veckan - bland annat det om höjd pensionsålder - har fått både ris och ros. Politikerna som står bakom förslagen säger sig vilja förbättra för de pensionärer med allra sämst pension. Enligt Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna, får flera av förslagen motsatt effekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SKPF Pensionärerna har sedan flera år tillbaka drivit frågan om jämställda pensioner hårt. Dessutom förespråkar pensionsärsorganisationen att premiepensionssystemet (PPM) läggs ner. Dessa frågor behandlas inte i pensionsgruppens pensionsuppgörelse som lades fram förra veckan. Däremot föreslår pensionsgruppen att pensionsåldern höjs, med tidigast uttag av allmän pension vid 64 års ålder.

      LÄS MER: SKPF: Höjd pensionsålder – en klassfråga

Förslagen slår hårt mot äldre som har det dåligt ställt

SKPF Pensionärernas förbundsordförande Berit Bölander är en av flera aktörer som kritiserar pensionsgruppens förslag.

– Det är bra att pensionsgruppen säger sig vilja lyfta de allra sämst ställda pensionärerna, allt som förbättrar vardagen för våra medlemmar är välkommet. Men samtidigt slår en del av de förslag som man presenterar hårt mot just dessa grupper, säger Berit Bölander i en debattartikel på SKPF:s hemsida.

Framför allt ställer Berit Bölander sig frågande till höjningen av pensionsåldern.

– Att höja pensionsåldern samtidigt som många i dag inte ens orkar jobba fram till dagens pensionsålder, det vänder jag mig starkt emot. Att detta dessutom görs i ett läge då frågan om de osunda arbetsmiljöerna som sliter ut folk i förtid, inte på något sätt är löst, det känns inte bra, säger hon och fortsätter:

– Vi har efterfrågat krafttag mot de osunda arbetsmiljöerna, det här är inget sådant. Det gör mig särskilt orolig för dem inom yrken som vård och omsorg, skola och barnomsorg, där det förekommer tunga lyft och ensidiga rörelser som sliter hårt på leder och ryggar.

ANNONS

      LÄS MER: Så många svenskar är oengagerade i sin pension

Ord måste leda till handling

Men pensionsuppgörelsen innehåller trots allt en del förslag som kan komma att förbättra situationen för Sveriges pensionärer. Bland annat har pensionsgruppen behandlat grundskyddet där en höjning av bostadstillägget ingår. För Berit Bölander är det viktigt att ord leder till handling och hon ställer sig frågande till om och i så fall hur förslagen kommer påverka i praktiken.

– Å ena sidan ska garantipensionen stärkas, å andra sidan ska man tvingas jobba längre än i dag för att få den. Vidare ska man kunna få sjukersättning vid högre ålder, samtidigt som man har gjort det snudd på omöjligt att få någon sjukersättning över huvudtaget. Därtill utlovas de sämst ställda pensionärerna stärkt ekonomi, samtidigt som man vill öka det ekonomiska avståndet till de som har haft ett långt yrkesliv. Vi hoppas att grundskyddsutredningen kommer med vettiga lösningar på dessa ekvationer, avslutar Berit Bölander.

Just nu pågår en utredning gällande grundskyddet och i februari 2018 kommer konkreta förslag presenteras.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS