News55

Därför måste SVT böta för inslag i "Fråga Doktorn"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 maj 2017

SVT har hamnat i blåsväder efter att de gjorde obefogad reklam i det uppskattade programmet "Fråga Doktorn", det fastslår förvaltningsrätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i februari 2016 som SVT i vanlig ordning sände sitt mycket uppskattade TV-program “Fråga doktorn”. Men i ett av inslagen har SVT gått över gränsen, det fastslår förvaltningsrätten.

 

Det aktuella inslaget handlar om en tidigare sjuklig kvinna som har genomgått en behandling vilket har lett till att hon har blivit bättre. Enligt förvaltningsrätten har SVT gjort obefogad reklam för en designföretagares produkter och ska betala 50 000 kronor i särskild avgift.

      LÄS MER: De ligger sämst till hos Kronofogden

Finns ett informations- och underhållningsintresse

SVT är däremot av en annan åsikt. Inslaget är enligt SVT motiverat då det finns ett informations- och underhållningsintresse att visa den stora förändring som behandlingen inneburit när kvinnan har blivit frisk och genom det också kunnat starta egen verksamhet.

      LÄS MER: Satte av misstag in 299 000 på pensionssparkonto – får inte ut pengarna

Trots SVT:s invändningar står förvaltningsrätten fast vid sitt beslut. Dessutom fälls bolaget även för att under ett nyhetsprogram 2015 ha gynnat Facebook, något som utökar SVT:s redan stora nota med 25 000 kronor.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS