News55

Demente Gert, 77, avhyst från boende - skickades till vandrarhem

Artikelbild
En 99-årig kvinna klarade sig med lindriga skador när hon ramlade från en brandtrappa på äldreboendet. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 aug. 2017

Demente Gert Hargeby, 77, i Nynäshamn blev plötsligt avhyst från sitt korttidsboende och bor nu på ett vandrarhem, det rapporterar Dagens Nyheter. – Det finns ingen värdighet i det här livet, säger Gert Hargeby.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter flera år utomlands återvände Gert Hargeby, 77, till Sverige och tilldelades en plats på ett korttidsboende i Nynäshamns kommun. Samtidigt ansökte Gert om att få flytta till ett vård- och omsorgsboende, och en dag avhystes han från sitt boende och flyttades istället till ett vandrarhem, det rapporterar Dagens Nyheter.

LÄS MER: Så stöttar samhället dementa med annat modersmål än svenska

I januari fick Gert avslag på sin ansökan om en plats på ett vård- och omsorgsboende då man bedömde att han inte hade ett tillräckligt omfattande omvårdnads- och tillsynsbehov. Detta trots att hemtjänsten i en orosanmälan påvisade att Gert inte kan bo själv och att han lider av ångest och depression, berättar Gerts son Johan Hargeby för Dagens Nyheter.

– Hemsjukvården säger att det är omöjligt att utföra deras uppdrag, och de är chockade över hur dement Gert är. En gång körde hemsjukvården min far till psykakuten, och läkaren där kunde knappt tro sina öron när pappa berättade att han inte får plats på ett vård- och omsorgsboende, säger Johan Hargeby.

LÄS MER: “Myndigheter får aldrig profitera på anhörigas kärlek”

Har inte hänvisat någon till vandrarhem

Detaljerna om det som ligger till grund för Gert Hargebys avslag är ingenting som man från Nynäshamns kommun sida vill uttala sig om, detta på grund av sekretess. Däremot menar Ola Hägg (S), ordförande i socialnämnden i Nynäshamns kommun, att man inte har hänvisat Gert till ett vandrarhem, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har inte placerat någon på ett vandrarhem. Generellt sett anser vi inte att ett vandrarhem är en optimal lösning, det är ingenting som kommunen stödjer, säger Ola Hägg till DN.

ANNONS

– Vi försöker tillsammans med den äldre skapa möjligheter för en bra annan lösning om man inte har behov av den omsorgsnivå som ett vård- och omsorgsboende har. I fallet som DN hänvisar till har våra riktlinjer prövats av förvaltningsrätten, och det ser ut som att de stämmer. Men om det kommer in nya uppgifter i ett ärende så får de prövas i en ny bedömning.

När Gert fick avslaget gjorde man även en minnesbedömning i vilken man kom fram till att Gert lider av flera typer av demens och Alzheimers. Men kommunens bedömning står fast. Gert överklagade kommunens beslut till förvaltningsrätten, utan resultat. Dock kom domen innan hans demens hade bekräftats. Därför tar Gerts anhöriga nu ärendet vidare till Kammarrätten.

LÄS MER: Rolf vårdade sin dementa hustru till slutet

“Jag är så jävla besviken”

Själv vill Gert Hargeby ingenting annat än att få flytta till ett vård- och omsorgsboende:

– Jag är så jävla besviken. Jag trodde att välfärden skulle fungera här i Sverige, men det gör den inte. Jag mår så jävla illa, fick jag hjälp att dö skulle jag gärna ta den, säger Gert Hargeby till DN.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS