News55

Dessa sjukdomar oroar vi oss mest för att få

Artikelbild
STOCKHOLM 20110716
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 19 jan. 2017Publicerad: 19 jan. 2017

Hela fyra av fem svenskar känner oro för att drabbas av någon allvarlig sjukdom. Den sjukdom som människor oroar sig mest för att få är cancer, visar en Sifo-undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På frågan om vilka sjukdomar svenskar oroar sig mest över att få toppade cancer listan med 37 procent, följt av stressrelaterade sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar, båda 12 procent och demens 11 procent. Det visar en undersökning som Coala Life har gjort.

De som oroar sig minst för sjukdomar är åldersgruppen 65-79 år, och mest de mellan 16-34 år.

– Det är positivt att vi inte oroar oss i onödan kring hjärt- och kärlsjukdom, men det är oroande att man inte ser sjukdomen som ett större hot mot hälsan när den de facto är den sjukdom som drabbar flest svenskar. I Sverige dör fem personer varje dag av en stroke som en konsekvens av förmaksflimmer, kommenterar Philip Siberg, vd på hjärthälsoföretaget Coala Life.

Stor tillit till sjukvården

Allra störst är oron för att få cancer bland kvinnor i åldersgruppen 35-55 år och minst oroade är de mellan 65-79 år. I den åldergruppen oroar man sig i stället för att få demens.

– En tänkbar förklaring till varför oron för hjärt- och kärlsjukdom är lägre relativt sett andra svåra sjukdomar är att tilliten är stor till sjukvårdens förmåga att upptäcka och behandla hjärt- och kärlsjukdom. Men trots att det är vår största folksjukdom saknas i dag program för att upptäcka hjärt- och kärlsjukdom i tid, vilket innebär ett stort ansvar för individen att själv upptäcka eventuella hjärtproblem, säger Philip Siberg.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS