News55

Det här ska du tänka på innan mötet med biståndshandläggaren

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 apr. 2016

Checklistan som förbereder dig eller din närstående inför ansökningen om äldreomsorg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att ansöka om kommunal hemtjänst, äldreboende eller annan äldreomsorg innebär ett möte med en biståndshandläggare vars jobb är att bedöma behoven hos den person som gör ansökan. Det är även biståndshandläggaren som fattar beslutet om vilken hjälp som kan erbjudas.

93-åring överklagade biståndshandläggares beslut

      LÄS MER: 93-åring med benskörhet, hjärtproblem och hörselproblem blev nekad äldreboende av kommunen

News55 har tidigare skrivit artiklar om beslut av biståndshandläggare som överklagats och gått upp i kammarrätten. Bland annat blev en 93-årig kvinna med benskörhet, hjärtproblem och hörselproblem nekad äldreboende av kommunen. Den äldre kvinnan överklagade och blev av kammarrätten till slut beviljad plats på ett äldreboende.

      LÄS MER: Biståndshandläggare har inte rätt kompetens

“Alla har inte rätt utbildning”

Att kommuner avslår ansökan om hjälp handlar om biståndsbedömningen, har Gösta Bucht, SPF:s sakkunnige i vård och omsorgsfrågor, tidigare förklarat för News55.

– Problematiken är att biståndsbedömningarna skiljer sig enormt från den ena kommunen till den andra.

ANNONS

– Och av ganska oförklarliga skäl, bör tilläggas. Men biståndshandläggarna är ju kommunens gisslan, de ska se till att hålla kommunens budget. Alla har heller inte rätt utbildning.

      LÄS MER: Ensamhet och ångest vanligt hos kvinnor på äldreboenden

Lista med tips

Seniorval.se, en sök- och informationssajt om boende, service och omsorg, har nu publicerat en lista med tips som kan hjälpa till inför mötet med biståndshandläggaren för att eventuella felbedömningar ska kunna undvikas. Tipsen riktar sig till den som ansöker om äldreomsorg för egen del eller hjälper en närstående, och listan har tagits fram av Pernilla Kristoffersson som också är en av initiativtagarna till Seniorval.

– När vi tog fram listan pratade vi med biståndshandläggare på kommuner och fick då reda på vilka frågor de brukar få. Vi intervjuade också äldre och anhöriga om vad de upplevt som svårt i samband med ansökan om äldreomsorg, säger Pernilla Kristoffersson, till News55

Tänk igenom och skriv ned dina behov. Vad i vardagen har du svårt att klara av själv och vilken typ av stöd ser du skulle hjälpa dig? Det är bra att vara positiv, men det är viktigt att du är realistisk kring vilken hjälp du behöver även om det känns svårt såväl för dig själv som närstående att medge.

Bilda dig en uppfattning om vilken typ av hjälp du vill ansöka om. Detta kan du göra genom att ta reda på vad kommunen erbjuder för olika typer av insatser som matchar dina behov.

Förbered frågor om kommunens äldreomsorg som du vill ha svar på. Exempelvis hur en viss insats fungerar, vilka rättigheter du har etc.

ANNONS

Informera biståndshandläggaren innan mötet om du har nedsatt förmåga att kommunicera på grund av t.ex. talsvårigheter eller nedsatt hörsel eller om svenska inte är ditt första språk, så att hon/han kan förbereda mötet utifrån de förutsättningarna.

Hela listan finns på Seniorval.se. Där kan man även läsa tips om hur man under mötet med biståndshandläggaren kan säkra handläggningen sedan blir så korrekt som möjligt, samt tips på vad man kan göra om man får ett beslut man inte är nöjd med.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS