News55

Dömdes för brutalt åldringsrån - nu går de fria

Artikelbild
STOCKHOLM 20150408 - En äldre kvinna med rollator
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 14 juli 2016Publicerad: 14 juli 2016

Två män som dömdes för ett brutalt rån på en 87-årig kvinna frias nu av hovrätten.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En 87-årig kvinna utsattes i vintras för ett brutalt rån i sitt hem i Enskede i södra Stockholm. Hon hade vaknat mitt i natten av knakande ljud, satt sig upp i sängen och sett fyra silhuetter stå i sovrummet. En av gärningsmännen tog stryptag på henne med dödsångest till följd så att hon för en stund förlorade medvetandet och slog ansiktet och huvudet i golvet.

När kvinnan vaknat till lyckades hon ringa sin dotter medan gärningsmännen gick igenom lägenheten på jakt efter värdesaker, men upptäcktes av en av gärningsmännen som slet sladden ur telefonjacket.

      LÄS MER: Kvinna klädde ut sig till sjukvårdspersonal – rånade 96-årig man

Slet av ringar och amulett

Innan de försvann drog de även av två ringar från kvinnans fingrar och slet av henne en amulett med inskriptionen ”Älskade mamma” som hon fått av sin dotter.

I tingsrätten dömdes en åtalad man till fem års fängelse och utvisning och en yngling till 16 månaders sluten ungdomsvård, men nu frias båda i hovrätten.

      LÄS MER: 80-årig kvinna satt i bilen – blev rånad

Vittne: “Mer än 100 procent säker”

ANNONS

Bevisningen anses inte tilläckligt stark då man bland annat ifrågasätter tillförlitligheten i en polismans vittnesmål och utpekande av att de personer som förekommer på övervakningsfilmer i närheten är de dömda gärningsmännen.

Bland annat anser hovrätten att kvaliteten på filmerna inte är sådana att man med säkerhet kan avgöra vilka personer som förekommer på dessa, trots att polismannen hävdat att han är ”mer än 100 procent säker” på att personerna på filmerna är de misstänkta gärningsmännen.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS