News55

Efter biffskandalen - socialchefen bemöter lögnattacken

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 24 feb. 2016Publicerad: 24 feb. 2016

Han blev kallad lögnare när politikerna fick äta köttfärsbiff medan de äldre fick nöja sig med pölsa. Nu besvarar Jönköpings socialchef Karl Gudmundsson kritiken.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Jönköpings politiker skulle proväta äldrematen fick man köttfärsbiffar med fetaostfyllning medan de gamla på kommunens äldreboenden serverades pölsa.

Kommunens försvar: Pölsan var slut den aktuella dagen och biffarna hörde till ordinarie äldremat.

Matprofilen Anette ”Kastrullhäxan” Edlund trädde då fram och anklagade de inblandade för att fara med osanning.

– Socialchefen ljuger som en häst travar! Ingen pensionär jag talat med har någonsin fått “hemlagade” biffar, sa ”Kastrullhäxan” och hävdade att det man istället ger de äldre är uppvärmda industribiffar.

      LÄS MER: Politiker testade hemtjänstmat – fick biff medan de äldre åt pölsa

Mannerström: “Svek mot de äldre”

En annan som också reagerade starkt var stjärnkocken Leif Mannerström som kallade händelsen ett ”svek mot de äldre”, något som ledde till att Jönköpings kommuns socialchef Karl Gudmundsson bjöd in Leif Mannerström att komma och smaka på äldrematen. Något svar har han ännu inte fått.

– Men jag antar att Mannerströms uttalande är jättebra för hans varumärke.

ANNONS

Nu väljer Karl Gudmundsson att bemöta kritiken och förklarar för News55 hur det enligt honom egentligen låg till med ”Pölsagate”, som han själv kallar det:

– Det hela började med att vi skulle ha ett möte och en av ledamöterna sa ”Jag har aldrig smakat maten de äldre får”, så då beställde vi den maten som serverades för dagen.

      LÄS MER: Känd matprofil: “Kommunen ljuger som en häst travar”

“Kastrullhäxan brukar oja sig och stoja sig”

– Det fanns fisk och pölsa att välja på, men pölsan var slut så de som ville ha det fick istället de här köttfärsbiffarna.

Men enligt ”Kastrullhäxan” var de köttfärsbiffarna som politikerna fick inte alls de industribiffar som de äldre brukar få.

– Men det är ju två helt olika rätter! Båda rätterna finns på menyn till de äldre. ”Kastrullhäxan” gör ju bara det här för sin egen marknadsförings skull. Hon brukar tydligen oja sig och stoja sig, säger Karl Gudmundsson.

Hur tycker ni att ni i kommunen har hanterat det här?

ANNONS

– Vi har ju ingenting att dölja, det är så fånigt alltsammans att jag knappt orkar bemöta det. Men vi har ju lärt oss massor, speciellt vad mycket upprörda människor det finns kring det här med mat. Det verkar vara en jätteviktig fråga för många så nu ska vi samla alla kökscheferna och kommer tillsammans med personal och äldre att provsmaka menyerna.

– Men det var som någon äldre sa: ”Maten är väl ungefär som hemma, ibland är den god och ibland inte.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS