News55

Förde över 115 000 till annans konto av misstag – nekas återbetalning

Artikelbild
Foto: Kenny Bengtsson / SvD / kod 11317
Sofia Ekberg
Sofia Ekberg
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 20 dec. 2016

Mannen skulle betala in sin skatt på 115 000 kronor, men förväxlade två siffror i sina kontouppgifter. Istället registrerades betalningen i en annan persons namn. Nu nekas mannen återbetalning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När en 58-årig man i Uppsala skulle betala in en större summa pengar till sitt skattekonto förväxlade han ordningen på två siffror i sitt personnummer. Beloppet krediterade istället ett annat konto kopplat till personnumret, som tillhörde en skuldsatt person. Där blev pengarna direkt utmätta och betalades in till Kronofogden – på totalt 115 000 kronor.

Mannen har krävt Skatteverket på en återbetalning men nekats. Även Högsta domstolen beslutar att mannen inte återfår sina pengar. Enligt Högsta domstolen har inte Skatteverket någon förpliktelse i sammanhanget.

“Krävs att man dubbelkollar sina betalningar”

Mannens advokat Magnus Isaksson är förvånad över domstolens beslut.

– Jag tolkar det som att HD ger oss rätt i sak, men att min klient borde ha säkerställt att pengarna kommit rätt omedelbart. Innan pengarna hann bli utmätta, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Skatteverket kräver “Svennis” på miljonbelopp

Magnus Isaksson tror att händelsen hade fått ett annat utfall om pengarna gått till ett skattekonto som inte varit föremål för utmätning.

– Som jag förstår det hade han fått rätt om pengarna gått vidare till skatter istället för till skulder. Uppenbarligen krävs det nu att man ständigt dubbelkollar sina betalningar för att detta inte ska ske, säger han till Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS