News55

Funktionsnedsatt 87-åring kan nekas färdtjänst

Artikelbild
Fortfarande är alldeles för många butiker utformade så att människor med funktionsnedsättning inte kan ta sig in.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 feb. 2017

En 87-årig man med funktionsnedsättning fick nyligen rätt till färdtjänst i domstol, men länstrafiken Kronoberg tycker att mannen klarar sig med allmänna kommunikationsmedel och överklagar till kammarrätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 87-årige mannen är bosatt i Växjö och lider både av en ögonsjukdom och svår åderbråck. Det gör att han bara kan röra sig korta sträckor, vilket var anledningen till att mannen ansökte om och beviljades rätt till färdtjänst.

Trots att mannen fick rätt i domstol tycker länstrafiken Kronoberg annorlunda. Mannen bör istället för att ha färdtjänst förlita sig på de allmänna kommunikationer som finns, det skriver trafikmyndigheten i ett överklagande till kammarrätten.

      LÄS MER: Färdtjänsten körde iväg med Anne-Marie, 90, mitt under gudstjänsten

Höga krav för att få färdtjänst beviljad 

Närmaste busshållplats ligger 9,7 kilometer från 87-åringens bostad och även om mannens åderbråck gör att han har svårt att gå mer än 200 meter utan vila är detta inte tillräckliga skäl for att få rätt till färdtjänst.

Och faktum är att kraven för att beviljas färdtjänst är höga. Om den sökande kan förflytta sig själv eller resa med allmänna kommunikationsmedel har man inte rätt till färdtjänst. Så är fallet även om personen förflyttar sig med vissa svårigheter.

    FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS