News55

Här bor Sveriges minst sociala personer

Artikelbild
Glesbygden fortsätter att tappa befolkning. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 23 dec. 2016

Var fjärde person som är bosatt i Dalarna har ett lågt socialt deltagande, det visar den senaste nationella folkhälsoenkäten från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Över en fjärdedel – 27 procent – av de som är bosatta i glesbygdskommunerna uppger att de endast haft en eller ingen social aktivitet, till exempel släktträff, fest eller föreningsmöte, under året. I storstäder är siffran mycket lägre, 15 procent. Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Dalarna, Blekinge och Jämtlands län är de län där flest, ungefär en fjärdedel, har ett lågt socialt deltagande. I Stockholm uppger bara 16 procent att de haft få sociala aktiviteter.

– Det är klart att har man ett lågt socialt deltagande generellt under året, blir ju högtider som julen jobbiga, då många träffar släkt och vänner och det pratas mycket om det, säger Susanne Iwarsson, professor i gerontologi vid Lunds universitet, till Nyhetsbyrån Siren.     

      LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

Män har ett lägre social deltagande

Andelen personer som uppger ett lågt socialt deltagande är betydligt högre i åldersgruppen 65-84 år än i gruppen 16-29 år, det framkommer av Folkhälsomyndighetens siffror. Något annat som blir tydligt i statistiken är att män har ett lägre socialt deltagande än kvinnor – en utveckling som följer i alla län utom i Örebro och Gävleborg.

Och enligt Susanne Iwarsson är vårt sociala umgänge viktigt för vårt välmående:

– Det finns mycket forskning som stöder det faktum att social aktivetet är viktigt för välbefinnande, känsla av delaktighet, hälsa och till och med för ett längre liv, säger Susanne Iwarsson, till Nyhetsbyrån Siren.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS