News55

Här erbjuds de äldre måltidssällskap

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 19 apr. 2017Publicerad: 19 apr. 2017

Det är trevligare att äta tillsammans än att äta ensam, det verkar i alla fall de äldre i Kävlinge vara eniga om. Projektet Måltidsvän syftar till att bryta ofrivillig ensamhet och är från och med nu permanent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan ett drygt år tillbaka kan Kävlinges seniorer ansöka om att få en så kallad “måltidsvän” som gör dem sällskap under dagens måltider. Idén kommer ursprungligen från Danmark och syftar bland annat till att göra vardagen för äldre mindre ensam.

– När vi startade projektet hade vi två mål: dels att motverka ensamhet hos äldre och att de blir undernärda av att sitta och äta ensamma, dels vill vi uppmuntra till god kosthållning, säger Annsofie Thuresson (M), ordförande i socialnämnden, till Sydsvenskan.

“Jag tror att bra mat är den bästa förebyggande verksamheten för äldre”

– Jag tror att bra mat är den bästa förebyggande verksamheten för äldre.

I dag finns ett tiotal frivilliga som minst en gång i veckan träffar de seniorer som önskar måltidssällskap.

– Den frivilliga kommer hem och hämtar senioren och så går de till restaurangen och äter tillsammans, säger Annsofie Thuresson.

Trycket på måltidsvänner har varit – och är fortfarande – mycket stort, berättar Annsofie Thuresson och därför har socialnämnden i Kävlinge klubbat att projektet Måltidsvän från och med nu blir en permanent verksamhet.

– Verksamheten har funnits i ett år och är väletablerad. Den enda egentliga skillnaden är att det blir en trygghet för de äldre och de frivilliga i att veta att detta blir kvar, avslutar Annsofie Thuresson.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS