News55

Här lider flest svenskar av sömnproblem

Artikelbild
STOCKHOLM 20110926
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 20 jan. 2017Publicerad: 20 jan. 2017

En av tre svenskar uppger att de lider av sömnsvårigheter, det visar ny statistik från Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En tredjedel av Sveriges befolkning uppger att de lider av sömnsvårigheter enligt statistik från Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät som sammanställts av Nyhetsbyrån Siren.

Enligt undersökningen är kvinnorna på Gotland och i Örebros län de som har mest problem med sömnen.

– För de flesta fungerar livet ganska bra trots sömnstörning, men för några procent är det ett delsymtom på depression, säger Sven Bremberg, docent i socialmedicin på Karolinska institutet till Nyhetsbyrån Siren.

      LÄS MER: Om lycka är att sova – vad är då den vakna tiden?

Stora skillnader mellan könen

Även om sömnsvårigheterna är något högre i Örebro län och något lägre i Norrbottens län är problemet relativt jämt spritt över landet.

Kvinnor har betydligt mer bekymmer med sömnen än män. Hela 39 procent av kvinnorna i undersökningen uppgav att de har problem med sömnen jämfört med männens 29 procent.

– Det finns två förklaringar till det. Biologiska och sociala skillnader. Men det är ännu inte klargjort vilken av förklaringarna som väger tyngst, säger Sven Bremberg som även är verksam vid Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.

ANNONS

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS