News55

Hemtjänst får kritik av katthem - "Lämnade katten Maja att dö"

Artikelbild
AVESTA 20131010
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 28 juni 2016

I elva dagar var katten Maja ensam och inlåst i en lägenhet utan varken mat eller vatten eftersom hennes ägare låg på sjukhus. Efter ett långt inlägg från Södertälje katthem, som menar att hemtjänsten var väl medvetna om katten, slår nu kommunen ifrån sig kritiken, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SÖDERTÄLJE. Det var den 23 juni som Södertälje katthem blev uppringda av kuratorn till en patient som hade en katt.

Patienten, en äldre kvinna som hade blivit inlagd på sjukhus, hade inte varit hemma på elva dagar och katten hade varken mat eller vatten.

“En mardrömslik historia”

“Kuratorn sa att hon talat med hemtjänsten och att vi bara skulle ringa dit så skulle de öppna så vi kunde hämta katten. Kuratorn skulle också på katthemmets inrådan be matte skriva under ett papper där vi tilläts gå in i lägenheten och hämta katten. Så skedde också”, förklarar Astrid Åkesson, ordförande för Södertälje katthem, i ett Facebookinlägg.

      LÄS MER: Utbredd vanvård av katter

Men där tog det stopp. När katthemmet kontaktade hemtjänsten fick de reda på att hemtjänsten inte alls kunde släppa in någon i lägenheten, oavsett om ägaren gett tillstånd.

“Därpå började en mardrömslik historia”, skriver Astrid Åkesson.

Det visade sig att den äldre kvinnan inte hade några nycklar med sig till sjukhuset. Katthemmet kontaktade då djurpolisen som beslutade sig för att upprätta ett djurskyddsärende.

ANNONS

      LÄS MER: Föreningen varnar: Håll era katter inne

Katten starkt uttorkad

Djurskyddsärendet innebar att hemtjänsten till slut var tvungna att öppna dörren.

“Vi hämtade katten, som vägde 1,9 kilo. Det blev direkt avfärd till djursjukhuset. Där blev man förskräckt över att se hur dålig katten var, starkt uttorkad och undernärd.”

Tyvärr var katten Majas tillstånd så allvarligt att veterinären beslutade avliva henne för att undvika fortsatt lidande.

Kommunen: inte hemtjänstens ansvar

“Vi ställer oss frågan hur hemtjänsten helt kunde ignorera att det fanns en levande varelse ensam i en lägenhet där den varken kunde förse sig med vatten eller mat på egen hand”, skriver Astrid Åkesson.

Den sorgliga historien har uppmärksammats i media och i Aftonbladet slår nu Södertälje kommun ifrån sig kritiken.

ANNONS

Områdeschefen Caroline Wenner menar att hemtjänsten inte alls hade kännedom om katten innan de blev kontaktade av katthemmet. Dessutom är kattens hälsa och välmående ägarens ansvar, inte hemtjänstens.

– Har man ett bistånd på hemtjänst så är det där våra insatser är och det är dessa som vi har ansvar för. Det är alltid eget ansvar om man har husdjur, säger Caroline Wenner, till Aftonbladet.

      LÄS MER: Räddade katt med 15 meter stege

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS