News55

Hockeyproffset Johan Garpenlöv om mammans Alzheimers

Artikelbild
STOCKHOLM 20150825
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 24 maj 2017

Alzheimers sjukdom har kommit Tre Kronors assisterande coach Johan Garpenlöv nära inpå livet då hans mamma fick diagnosen för drygt två år sedan. Nu vill han få fler att engagera sig kring sjukdomen. – Frustrationen över att inte kunna hjälpa är otroligt svår att hantera.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Johan Garpenlöv har tidigare varit hockeyspelare själv men arbetar nu som scout åt hockeylaget Dallas Stars. Han är även assisterande coach för Tre Kronor. För två år sedan fick Johan Garpenlövs mamma reda på att hon drabbats av Alzheimers sjukdom och Johan fick snabbt erfara frustrationen över att inte kunna hjälpa till, något som han upplevde som otroligt svårt att hantera.

– När min mamma fick diagnosen började jag läsa på och kände att jag ville göra något. Det ledde till att jag tog kontakt med Alzheimerfonden och sa att jag ville hjälpa till, berättar Johan Garpenlöv för News55.

Den kontakten ledde till att Johan Garpenlöv numera är ambassadör för fonden, och hans första insats var att skänka tre signerade hockeytröjor. En tröja från tiden då han spelade i Florida Panters och två från hans tid i Tre Kronor. Tröjorna har nyligen blivit sålda på auktion för att kunna finansiera forskning kring sjukdomen.

      LÄS MER: Här är boken som ska hjälpa personer med demens

“Viktigt att lära sig sjukdomen”

Om någon i ens närhet skulle drabbas tror Johan att kunskap om sjukdomen kan hjälpa.

– Jag tror att man ska läsa på vad sjukdomen innebär och att man ska söka hjälp, någon som kan förklara hur sjukdomen fungerar så att man till exempel inte tar åt sig av allt som sägs. Hur det än är finns inget botemedel och det behövs pengar till forskning, säger Johan Garpenlöv till News55.

Anledningen till att han bestämt sig för att bli ambassadör är för att han hoppas på att kunna sprida kunskap och medvetenhet om sjukdomen med hjälp av att han är en offentlig person. Johan Garpenlöv menar att man inte ska vänta på att någon annan ska hjälpa ifall man har en anhörig som drabbats, istället ska man ta eget initiativ och hjälpa till direkt.

ANNONS

      LÄS MER: När svärmor glömde bort hur man kokar kaffe

Hur mår din mamma idag?

– Hon mår så klart inte bra och hon kämpar mot sjukdomen. Vissa dagar går det bättre, andra sämre, säger Johan till News55.

Hela den närmaste släkten bor på Tyresö utanför Stockholm vilket gör att de träffas så ofta de bara kan. Johans pappa vårdar mamman i hemmet i tvåveckorsperioder men Johan tror inte att det dröjer länge innan hon måste vara kvar på heltid på hemmet.

– Pappa är helt slutkörd och det är en väldigt känslomässig resa för honom att se henne försvinna, de har varit gifta sedan de var tonåringar, avlutar Johan till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS