News55

Hovet vill skjuta fridlysta fåglar

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 26 apr. 2017

Kungens vakter som övervakar Drottningholms slott har ett arbetsmiljöproblem. De attackeras av aggressiva måsfåglar vilket gör att de har svårt att göra sitt jobb.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan ett antal år tillbaka tvingas Försvarsmaktens soldater som går högvakten på Drottningholms slott att dela vardag med den aggressiva måsfågeln fisktärnan som inte tvekar att gå till attack mot vakterna. Detta har blivit ett så pass stort problem att hovet känner sig tvingade att vidta åtgärder.

Ansökt om tillstånd till skyddsjakt

– Försvarsmakten ser det här som ett problem eftersom tärnorna häckar i samma område som högvakten patrullerar. Det är ett problem som vi nu försöker hantera på ett så bra sätt som möjligt, säger Stefan Wirtén, slottsfogde på Drottningholms slott, till Expressen.

Hovet har därför ansökt hos Länsstyrelsen i Stockholm om att få tillstånd till skyddsjakt på de fridlysta fåglarna.

Stockholms ornitologiska förening är en av de instanser som ska komma med underlag som ska ligga till grund för Länsstyrelsens beslut. Sören Lindén, fågelskyddsansvarig på Stockholms ornitologiska förening, ställer sig frågande till om de arga fåglarna ens är ett problem.

“Det här är fåglar som väger max 100 gram”

– Vi kommer starkt att rekommendera att de avslår ansökan. Det här är ett litet problem och bör inte föranleda att man dödar fåglarna.

– Det är löjligt att ta upp det här som skyddsjakt. Att några tärnor är aggressiva mot vakter? Det här är fåglar som väger max 100 gram. Det är små fåglar som går att hålla upp en pinne eller ett paraply framför för att värja sig mot dem, avslutar Sören Lindén till Expressen.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS