News55

Icabutiken varnar för falska insamlingsligor på parkeringen: "Ger sig på äldre kunder"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 30 maj 2016

"Låtsas vilja ha underskrifter för oklart ändamål och sedan kräva pengar av framförallt äldre kunder. Hotfulla", varnar Ica Kvantum Stenungsund på Facebook.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

STENUNGSUND. På senare tid har ligor trakasserat kunder på Icabutikens parkeringsplats, någonting som fått butiken att utfärda en varning på sin Facebook och som Expressen var först med att uppmärksamma.

      LÄS MER: Oseriösa hantverkare i farten – Polisen: “Äldre personer främst drabbade”

Ger sig på äldre kunder

Till tidningen beskriver försäljningschefen Håkan Larsson ligorna som närgångna och ibland aggressiva. Personerna som härjar utanför butiken låtsas att de samlar på underskrifter för välgörande ändamål och vill även ha pengar.

      LÄS MER: Polisen varnar: Ny våg av barnbarnsbedrägerier

– De ger sig ju på oftast äldre kunder som kanske inte kan stå emot när det kommer fyra, fem, sex stycken och mer eller mindre kräver pengar. Jag har exempelvis aldrig själv tillfrågats, säger han till Expressen.

Ligorna är återkommande

Han förklarar att ligorna är återkommande och att det kommer in kunder flera gånger i månaden som berättar om närgångna personer på parkeringen.

ANNONS

News55 har tidigare rapporterat om hur ligor riktar in sig på just äldre personer och under sommaren har polisen särskilt mycket problem med med asfaltsläggare och oseriösa hantverkare som säsongsarbetar i Sverige och flyttar från plats till plats.

      LÄS MER: Här länsas 89-åringens konto av bedragaren

Inte så lätt för en 85-åring

De knackar dörr och erbjuder sina tjänster. Flera av dessa arbeten polisanmäls när personerna som anlitat blivit missnöjda med resultatet.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare

– Det är inte så lätt för en 85-åring att veta vad som gäller. Jag vet till exempel ett fall när man blev lurad till ett serviceavtal på värmepump trots att huset hade oljevärme, sade Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, till News55.

      LÄS MER: Så här undviker du romansbedrägeri

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS