News55

Karin, 69, påstås ha vanvårdats - nu anmäler kommunen sig själv

Artikelbild
STOCKHOLM 20160310
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 jan. 2017

Artikeln om "Karin", 69, som enligt Expressen vanvårdats på sitt äldreboende i Vallentuna har väckt reaktioner. Nu bemöter Socialnämndens ordförande några av de uppgifter som framkommer i ursprungsartikeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare skrivit om “Karin”, 69, som enligt Expressen vanvårdas på Väsbygårdens äldreboende i Vallentuna sedan åtta år tillbaka. I artikeln beskriver Expressens reporter bland annat hur blöjor ligger slängda på golvet och att Karin inte tillåts att gå på toaletten eller dricka vatten när hon vill.

Karins historia har väckt många reaktioner, inte minst från Vallentuna kommun som har Lex Sarah-anmält sig själv efter publiceringen. I en artikel i Järfälla tidning ifrågasätter nu Socialnämndens ordförande Björn Furugren Beselin (C) några av de uppgifter som framkommer i ursprungsartikeln, exempelvis att Karin inte har fått gå ut.

      LÄS MER: Karin är fången på äldreboendet sedan åtta år tillbaka

Uppgifterna går isär

– Alla boende erbjuds vistelse utomhus. Man får en fråga om man vill gå ut, sedan kan det vara så att hon inte varit ute på åtta år, men hade hon inte erbjudits utevistelse så hade IVO slagit ned på det, säger Björn Furugren Beselin till Järfälla tidning.

– Jag förstår inte att hon inte har bytt, faktiskt. Jag skulle byta så snart jag kunde. Någonting är konstigt, det finns fem andra boenden i kommunen, fortsätter han.

Och uppgifterna verkar gå isär. Flera av de anställda på Väsbygårdens äldreboende delar inte den bild som förmedlas i Expressen och enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har ingen vanvård av kvinnan förekommit, det skriver Järfälla tidning.

Trots detta har Vallentuna kommun ändå valt att anmäla sig själv.

ANNONS

– Det är en kvalitetssäkring, Gör man inte det så går man inte till botten och eliminerar vissa risker, säger Björn Furugren Beselin till Järfälla tidning.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS