News55

Krönikören: "Mycket gnäll hörs om de stackars pensionärerna"

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 feb. 2017

Mycket gnäll får man höra om de stackars pensionärerna i Sverige, men faktum är Sverige jämfört med många andra länder i Europa är ett mycket bra land att åldras i, det skriver krönikören Lars Lindström i Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige är ett bra land att åldras i om man jämför med andra länder i Europa, det skriver krönikören Lars Lindström i Expressen. I en mätning av situationen för äldre i totalt 96 olika länder som organisationen Global Age Watch har gjort hamnade Sverige på tredje plats, strax efter Schweiz och Norge.

Utöver inkomst tar Global Age Watch hänsyn till sådant som medellivslängd, fysisk hälsa, psykisk hälsa och utbildning. Sådant som huruvida man har ett socialt nätverk, tillgång till kommunikationsmedel och känner sig trygg spelar också in i om man känner sig lycklig och tillfreds med sitt liv på äldre dagar, skriver Lars Lindström.

      LÄS MER: Här hjälper pensionärerna varandra

“Vi klarar oss bra jämfört med andra, väldigt bra”

Även om en del äldre tragiskt nog tvingas att leva under EU:s fattigdomsgräns har de flesta i Sverige det bättre än sina jämnåriga i andra länder, skriver Lars Lindström. En anledning kan vara att de svenskar som är yngre än 65 har haft en starkare löneutveckling än övriga länder i Europa. En annan orsak är att jobbskatteavdragen har ökat skillnaden mellan lön och pension.

Enligt Lars Lindström är de klyftor som har uppstått i samhället något som vi kan komma till bukt med. Ekonomin finns, menar han, nu fattas bara den politiska viljan.

Mycket gnäll får man höra om de stackars pensionärerna i Sverige, men att åldras i Sverige är bättre än de flesta andra alternativ, avslutar Lars Lindström i Expressen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS