News55

Lånereklam till äldre får kritik

Artikelbild
KARLSTAD 2008-10-06
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 17 maj 2016

Svensk Hypotekspension får kritik från Konsumentverket för otillräcklig och vilseledande information i sin lånereklam.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bolaget Svensk Hypotekspension riktar sig till äldre som vill belåna sitt boende, men Konsumentverket saknar bland annat uppgift om effektiv ränta och menar att det framstår som om lånen saknar räntekostnad.

Kritiken från Konsumentverket baseras på en annons som publicerats i Svenska Dagbladet i slutet av mars, på den egna webbplatsen och i en informationsbroschyr. I annonsen anges ett exempel på hur mycket den som har en bostadsrätt värd
1 400 000 kr, är 75 år gammal och som har ett befintligt lån på 40 000 kr skulle kunna låna av bolaget. Det anges att man då skulle kunna låna 478 000 kr.

      LÄS MER: Konsumentverket vägrar utreda anmälningar mot Kommunal

Vilseledande marknadsföring

Men eftersom annonsen innehåller ett exempel på ett möjligt kreditbelopp anser Konsumentverket att bolaget måste lämna information om den effektiva räntan för krediten, något som Svensk Hypotekspension alltså inte gör.

”Att ange information om effektiv ränta är mycket viktigt för att underlätta för konsumenten att jämföra olika krediter” skriver Konsumentverket i sin bedömning.

Annonsen innehåller också underrubriken “Ingen ränta? Inga amorteringar?”, skriven med fet stil och större typsnitt. Konsumentverket menar att uttrycket ger ett första intryck av att det är ett räntefritt lån vilket inte stämmer och anser att detta utgör vilseledande marknadsföring.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS