News55

Liberalerna vill höja bostadstillägget för pensionärer"

Artikelbild
AVESTA 20131010
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2016

Bostadstillägget för pensionärer är något som har debatterats flitigt i samband med att regeringen den 20 september presenterade budgetpropositionen för 2017. Nu vill Liberalerna höja bostadstillägget för pensionärer, enligt ett förslag i partiets skuggbudget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi har en kvarts miljon pensionärer som ligger under EU:s fattigdomsgräns. Att förbättra deras pensioner genom förändringar i pensionssystemet tar lång tid. Då är en förändring av bostadstillägget pricksäkert och kan göra en direkt skillnad, säger Barbro Westerholm, Liberalernas talesperson i äldrefrågor, till DN.

      LÄS MER: Pensionärsorganisationerna – “Vi kräver mer jämställda pensioner”

I Liberalernas skuggbudget föreslår partiet att ersättningsgraden för bostadstillägg höjs från 95 till 96 procent och att taket för hur höga boendekostnader som ersätts höjs med 500 kronor per år. Det innebär att en pensionär år 2020 kommer kunna få upp till 7000 kronor av bostadskostnaden betald, jämfört med 5090 kronor idag.

Inte bara en förbättring för Sveriges pensionärer

Höjda bostadstillägg skulle inte bara förbättra villkoren för Sveriges pensionärer, menar Barbro Westerholm, utan kan även komma att öka rörligheten på bostadsmarknaden.

– Med högre bostadstillägg kan de flytta till en lägenhet som är mer lättskött och anpassad till funktionshinder. Det kan också göra att behovet av hemtjänst blir mindre, säger hon till DN.

      LÄS MER: PRO om nya budgeten: “En djup besvikelse”

Kostnaden på 1,5 miljarder kommer Liberalerna finansiera genom att göra avkall på annat som presenteras i regeringens budget.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS