Minister öppnar för höjd pensionsålder - News55
Annons
Annons

Minister öppnar för höjd pensionsålder

Uppdaterad: 2015-06-29 11:07

Pensionsåldern kan komma att höjas i Sverige. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) säger i en intervju med DN att hon är öppen för högre ålders­gränser.

Annons
Annons

– Annars gröper vi ur pensions­systemet och pensionerna sjunker, säger socialförsäkringsministern i en sommarintervju med Dagens Nyheter.

Annons
Annons

Annika Strandhäll (S) lovar i intervjun att redan till hösten skynda på frågan om hur vi ska förmås att arbeta längre.

Åldrande befolkning

Vi lever allt längre i Sverige, men pensionsåldern har inte ökat i takt med den stigande medellivslängden. Många experter har de senaste åren därför varnat för att pensionspengarna inte kommer att räcka till för att försörja den växande gruppen pensionärer i framtiden.

I april år 2013 föreslog den parlamentariska pensionsåldersutredningen, som tillsattes av den borgerliga regeringen, att pensionsåldern skulle höjas i takt med den stigande medellivslängden. Utredningen fick dock ett ljummet mottagande från Socialdemokraterna arbetsmarknadens parter.

Vändning från S

Den socialdemokratiska socialförsäkringsministerns besked kan dock signalera en vändning i frågan. Annika Strandhäll blir en av de första tunga företrädarna för partiet som tydligt säger att åldersgränserna måste höjas.

– Medellivslängden ökar med ett år varje decennium. Men den ålder som människor går i pension har inte ökat i den utsträckning som man trodde när man träffade den överenskommelse som vårt pensionssystem vilar på. Man måste våga se det här i vitögat. Åstadkommer vi inte en förändring så innebär det att vi gröper ur pensionssystemet och att pensionerna sjunker, säger hon till DN.

Fakta: Finns ingen egentlig pensions­ålder

I Sverige finns det ingen egentlig pensions­ålder.

Den som har fyllt 61 år har idag rätt att ta ut statlig pension, samtidigt garanterar Lagen om anställningsskydd (Las) att den som vill har rätt att arbeta fram till 67 års ålder. De flesta svenskar går därför i pension mellan dessa åldrar.

Regeringens utredning av pensionsåldern föreslog i april år 2013 en etappvis höjning av åldersgränserna i takt med den stigande medellivslängden.

(Källa: DN.se)

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Minister öppnar för höjd pensionsålder Minister öppnar för höjd pensionsålder