News55

Nu får alla danskar jobba efter 70

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 01 feb. 2016

Tidigare har många danska företag tvingat folk att gå vid 70. I fortsättningen är det istället kvalifikationerna som ska styra.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan årsskiftet har det varit förbjudet att tvinga någon att sluta jobba på grund av hög ålder i Danmark. Det skriver nättidningen Nyfiken grå.

Tidigare har många danska företag haft inskrivet i sina kontrakt att den anställde måste gå vid 70 års ålder, men nu är det alltså fritt fram att stanna kvar på jobbet. I fortsättningen blir det de personliga kvalifikationerna som ska avgöra om den anställde ska gå.

LÄS MER: Minister öppnar för höjd pensionsålder

Danmarks Radio hör till de arbetsgivare som haft 70-årsgränsen. När den uppskattade naturkrönikören Sören Ryge Petersen i sitt TV-program i somras meddelade att ”snart är det slut” blev det stor uppståndelse, vilket ledde till att Danmarks Radio meddelade att han var välkommen att fortsätta.

      LÄS MER: Seniorerna behövs i yrkeslivet

En ”pensionering” som fått en hel del uppmärksamhet i Danmark är när dronning Margrethe II i sitt nyårstal till nationen meddelade att hennes make prins Henrik, 81, beslutat varva ner och ”gå på pension”, skriver Nyfiken grå. Drottningen själv, 75, förväntas dock fortsätta sitt arbete.

Den dansk som vill ha folkepension kan få det vid 65 års ålder om hen är född före 1958. För danskar födda senare utgår pension först vid 67 men det har flaggats för att flytta fram pensionsåldern ytterligare en bit med hänvisning till att danskarna blir allt äldre.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS