News55

Ny forskning om äldres självmord

Artikelbild
Att män är överrepresenterade i självmordsstatistiken får lite fokus i de dokument som ska styra vårdens agerande. Arkivbild.
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 jan. 2017

Trots den höga självmordsstatistiken bland äldre är området underforskat. För att komma tillrätta med kunskapsbristen inleds ett stort forskningsprojekt på Göteborgs universitet, det rapporterar Sveriges Radio.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Självmordsstatistiken är högre bland målgruppen äldre än yngre, både internationellt och i Sverige. Bland män som har fyllt 80 år förekommer självmord i dubbelt så stor utsträckning som hos män i tjugoårsåldern. Trots detta är området fortfarande underforskat, berättar Margda Waern, professor i allmän psykiatri vid Göteborgs Universitet med inriktning på suicidforskning, för Sveriges Radio.

Med anledning av detta startar i januari i år ett omfattande forskningsprojekt vid Göteborgs universitet med Margda Waern i spetsen. Tanken är att forskare med expertis inom olika områden, till exempel genetik, neurokemi och socialpsykologi, ska kartlägga likheter och skillnader mellan män och kvinnor i olika åldrar när det kommer till självmordsbeteende. På så sätt hoppas man kunna öka kunskapen om självmord bland äldre. Forskningsresultatet ska även ligga till grund för ett utbildningspaket för de som jobbar inom vård och omsorg.

      LÄS MER: Telefonlinjen för alla ensamma äldre

Åldersdiskriminering kan ligga bakom

Det finns flera teorier om varför kunskapsbristen inom det här området är så stor. Margda Waern tror att det är åldersdiskriminering som ligger bakom.

– Det tror jag delvis beror på en slags ageism, det vill säga att man anser att det skulle vara normalt att äldre personer blir trötta på livet när de kommer upp i en hög ålder. Ibland får jag höra att “men om jag var gammal och sjuk så skulle jag fundera på att ta livet av mig, det är inget konstigt med det”, säger Margda Waern till Sveriges Radio.

Elaine Breske Hirschers pappa tog sitt liv för fyra år sedan, han var då 69 år. Trots att det inte var någon hemlighet att han led av en depression var tanken på att hennes pappa skulle kunna begå självmord, enligt Elaine, helt otänkbar.

“Det kom som en chock för oss alla”

– Det kom som en chock för alla. Eftersom jag och min syster är uppfostrade till att man inte ger upp. Och sedan tyckte ju vi att han hade massor att leva för, barn och barnbarn, men han tyckte väl inte det då, säger Elaine Breske Hirscher till Sveriges Radio.

– Min pappa var stolt av sig, att han ens gick till en läkare och sa att han mådde dåligt och den enda hjälp han fick var tabletter, det irriterar mig. Jag tycker att vi glömmer bort de äldre. “De ska ju ändå snart dö”, lite den mentaliteten kan jag tycka att det är, säger Elaine Breske Hirscher till Sveriges Radio.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS