News55

Överläkaren: ”Låt pensionerade läkare jobba så löser vi läkarbristen”

Artikelbild
ARKIV -021105
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 dec. 2015

Sluta åldersdiskriminera så löser vi läkarbristen. På så sätt skulle vi få ett läkartillskott på hela tio procent, enligt  överläkaren och docenten Jan Fohlman.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Överläkaren och docenten Jan Fohlmans lösning för att få fler arbetande läkare är att låta pensionerade läkare jobba deltid i ytterligare sex år, något han skriver om på Smålandsposten opinon.

Många vill jobba vidare på deltid

Till News55 säger Fohlman att man egentligen inte skulle behöva ha någon åldersgräns överhuvudtaget, att det ger sig av sig själv utan risk att äldre läkare hindrar yngre att komma fram.

– Det är tillräckligt många som vill gå ner på deltid så det problemet finns inte.

      LÄS MER: Pensionerade läkare behövs till flyktingars vård

Lider vi av åldersnoja i Sverige?

– Ja, och det avspeglas genom att man säger upp läkare som i vissa fall är beredda att jobba upp till ytterligare 20 år bara för att de råkar vara födda en viss dag.

Jan Fohlman ser det som ett slags tvångspensionering och talar både av egen erfarenhet och av vad han hört från kollegor, inte minst på universitetssjukhus.

ANNONS

– Det handlar om välutbildade och mycket erfarna specialister. Dessutom skulle de fungera som mentorer åt yngre läkare och behöver varken vabba eller gå långa vidareutbildningar.

      LÄS MER: Överläkaren: ”Bristen på vårdplatser fortsätter döda patienter inom äldrevården”

Vad har du fått för respons på din text?

– Mycket positiva. Många kollegor som är aktiva och pigga håller med mig och vill gärna fortsätta jobba, men så finns det ju sådana som haft erfarenhet av vänner som dött kort efter pensionen och som vill utnyttja den tid de har kvar till annat än jobb.

Viktigt att känna sig behövd

Jan Fohlman betonar att man självklart inte ska tvinga någon att arbeta eller ha några ”gaggiga eller senila” läkare kvar i tjänst, men menar att det för väldigt många är en stor glädje att kunna bidra med de krafter som man tycker att man fortfarande har.

– Vikten av att känna sig behövd får inte underskattas, säger Jan Fohlman.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS