News55

På gott och ont med flexpension

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 22 sep. 2017

En ny rapport från Pensionsmyndigheten visar att det både är bra och dåligt med så kallade flexpensionslösningar, både för den enskilda individen och för pensionssystemet i stort, det skriver Privata Affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionsmyndighetens färska rapport visar att flexpension är på både gott och ont enligt Privata Affärer. Flexpension innehåller två av varandra oberoende delar. Rätten till att gå ner på deltid innan pensionen har utökats och arbetsgivarnas avsättningar till tjänstepensionen likaså. På detta vis får du som löntagare mer pengar insatt till din tjänstepension om du har flexpension och pengarna kan sedan användas till att gå ned i arbetstid med eller för att stärka ekonomin till den dag du faktiskt går i pension.

      LÄS MER: Regeringen dubblerar skattesänkning för pensionärer

“Risken är att fler lockas till att lämna arbetslivet”

På sikt kan flexpensionsavsättningarna hamna uppemot 2 procent till skillnad mot för dagens tiondels procentenhet som sätts in till tjänstepensionen.

– Flexpensionen och en ökning av tjänstepensionen är i sig positivt. Det är bra att den som behöver gå tidigare ges möjlighet till det. Det finns dock en risk att flexpensionen används utan att arbetsmiljö och normer förbättras och istället som ett sätt att lättare bli av med äldre arbetskraft. Risken ökar också att fler lockas till att lämna arbetslivet i förtid utan att de egentligen vill eller behöver, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten till Privata Affärer.

     LÄS MER: Många svenskar struntar i att pensionsspara

Kan leda till stor skillnad i pensionsutfall

Enligt Pensionsmyndigheten kommer alltid ett tidigt uttag av flexpensionen att leda till en lägre utbetald totalt tjänstepension per månad men samtidigt kan den allmänna pensionen bli högre om man väljer att gå ner på deltid för att kunna finnas kvar på arbetsmarknaden längre.

ANNONS

Detta kan i slutändan leda till att det blir stor skillnad i pensionsutfall beroende på hur flexpensionen används.

 – Det är sannolikt att de som främst kommer utnyttja flexibiliteten för att fortsätta arbeta är de som redan idag arbetar längre upp i åldrarna. Vid ett sådant scenario kommer vi se en större spridning i pensionerna framöver, fortsätter Erik Ferm.

Enligt Pensionsmyndigheten verkar flexpensionen åt två olika håll då högre tjänstepension leder till en lägre pensionsålder, medan möjligheten till att gå ned i arbetstid utan att helt behöva lämna arbetslivet leder till en högre pensionsålder.

– Nuvarande ordning innebär att lagstiftaren och arbetsmarknadens parter förfogar över frågan och svaren var för sig. Här bör lagstiftaren vara medveten om att de nya tjänstepensionsavsättningarna som förhandlats fram på arbetsmarknaden kan leda till en effekt som går tvärt emot regeringens mål om ett längre arbetsliv. Genom att inte komma i mål med den sedan länge utredda höjningen av pensionsåldern har denna problematik förstärkts, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren till Privata Affärer.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS