Pensionärsförbunden: Allvarliga brister i dagens pensionssystem - News55
Annons
Annons

Pensionärsförbunden: Allvarliga brister i dagens pensionssystem

“Pensionssystemet har allvarliga brister”, skriver representanter för fem pensionärsförbund i en debattartikel i Expressen.

Annons
Annons

Fyrtio års arbete kan ge endast några hundralappar mer i pension jämfört med en person som aldrig arbetat men har full garantipension och fullt bostadstillägg, skriver fem pensionärsorganisationer och kräver en utvärdering av hela pensionssystemet.

De fem artikelförfattarna Christina Tallberg (PRO), Christina Rogestam (SPF Seniorerna,) Berit Bölander (SKPF), Jöran Rubensson (SPRF) och Berndt Holgersson (RPG) skriver i en debattartikel i Expressen att nästan varannan svensk saknar förtroende för pensionssystemet.

Orsaken: Att systemet helt enkelt inte levererar tillräckligt höga pensioner att leva på.

      LÄS MER: Partiledare med dålig koll på pensionerna

Minskar succesivt

Prognoser från Folksam visar att den allmänna pensionen minskar successivt och att den om 20 år ligger på 46 procent av slutlönen, mot dagens ungefär 50 procent.

”Att gapet mellan sista lön och utbetald pension ständigt ökar är ett allvarligt problem”, skriver artikelförfattarna och menar att detta innebär att tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den totala pensionen: ”Förr hette det att tjänstepensionen skulle vara guldkanten på pensionärstillvaron – nu är den räddningen för många pensionärers basekonomi.”

Annons
Annons

Men artikelförfattarna menar att låga pensioner inte bara drabbar de som har arbetat lite eller endast på deltid. Det är inte ovanligt att de som jobbat heltid hela sitt yrkesverksamma liv får så låg pension att de måste kompletteras med garantipension.

      LÄS MER: Apparna som hjälper dig hålla koll på pensionen

Pensionen en kvinnofälla

De låga kvinnolönerna gör att pensionen blir en kvinnofälla och fyrtio års arbete kan ge endast ett par hundralappar mer i pension, jämfört med någon som aldrig har jobbat och har full garantipension och fullt bostadstillägg.

”Politikerna bör tala om det kanske allvarligaste problemet med pensionssystemet, underfinansieringen av hela systemet”, skriver artikelförfattarna och avslutar debattinlägget:

”Vi måste kunna erkänna att pensionssystemet har allvarliga brister och att det nu är dags för en utvärdering av hela systemet.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Pensionärsförbunden: Allvarliga brister i dagens pensionssystem Pensionärsförbunden: Allvarliga brister i dagens pensionssystem