Pensionärsorganisationerna: Idrott kan rädda äldres liv - News55
Annons
Annons

Pensionärsorganisationerna: Idrott kan rädda äldres liv

Uppdaterad: 2018-07-05 12:41

PRO och SPF Seniorerna vill tillsammans med Riksidrottsförbundet få fler äldre i rörelse. Det ska förhindra fallolyckor och rädda liv. Representanter för alla tre förbunden är på plats i Äldreforums tält i Almedalen för att diskutera satsningen med Maja Fjaestad (S) och Camilla Waltersson Grönvall (M).

Annons
Annons

– Vi vill skapa en folkrörelse där folkhälsan står i centrum. Vi vet idag att många av våra äldre har problem med fallolyckor. Träning förebygger det, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Annons
Annons

Maja Fjaestad, statssekreterare för äldreministern håller med Eva Eriksson om vikten av träning.

– Det är otroligt viktigt att röra på sig, inte minst för kvinnor. Vi har därför lovat 20, respektive 10 miljoner i satsningar på idrott och friluftsverksamhet för äldre, säger Maja Fjaestad.

En satsning på idrott för äldre skulle inte bara resultera  i en friskare kropp. Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, menar också att det skulle kunna rädda liv.

– Att aktivera äldre och få med dem i ett sammanhang kan förhindra såväl fallolyckor som att motverka dödslängtan och ensamhet, säger Björn Eriksson.

Även Eva Eriksson håller med om detta.

– Varje dag tar en äldre man livet av sig. Många äldre mår väldigt dåligt, de har förlorat sin partner, de blir ensamma och de får en sämre ekonomi. Såna här satsningar kan  bli oerhört viktigt, säger Eva Eriksson.

Att investera pengar i idrott för äldre är inte bara en kostnad. Det skulle ge mycket tillbaka.

– Det här är en ren investering för samhället, säger Maja Fjaestad.

JOBBA EXTRA SOM PENSIONÄR
Lediga uppdrag hos Veteranpoolen just nu

SE ALLA UPPDRAG

Annons
Annons
Läs nästa artikel Pensionärsorganisationerna: Idrott kan rädda äldres liv Pensionärsorganisationerna: Idrott kan rädda äldres liv