News55

Platini storfavorit att efterträda Blatter

Artikelbild
Foto: Ennio Leanza/Keystone via AP
Ulf Bengtsson
Ulf Bengtsson
Uppdaterad: 20 juli 2015Publicerad: 20 juli 2015

Idag samlades topparna inom FIFA i Schweiz. Vid presskonferensen sprang en åskådare i publiken upp på podiet och kastade pengar på Blatter, och presskonferensen fick skjutas upp i tio minuter En ny ordförande efter Sepp Blatter ska utses senast i februari nästa år vid ett möte i Schweiz, men det kan gå snabbare. UEFA-presidenten Michael Platini är storfavorit, men frågan är om han ställer upp ?  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt spanska tidningsuppgifter idag är Europa, Nordamerika, Sydamerika och Asien för Platini, och samstämmiga källor säger att Platini bestämma sig inom två veckor om han ska kandidera till posten eller inte.

Har Platini ett så massivt stöd inom fotbollen som de spanska mediauppgifterna säger är han en mycket stark kandidat.
– Jag tror inte att samtliga medlemmar i UEFA är för Platini, men han har ett stort stöd och då kan det avgöra på exekutivkommitténs möte i Japan i december, säger tidigare generalsekreteraren i UEFA, Lars- Christer Olsson till News 55. Framför allt om han har stöd från tre övriga kontinenter.

Ralf Edström mötte Platini ett par säsonger i den franska ligan.
– Han var en underbar spelare, men nu upplever jag honom som arrrogant. Han undergrävde Blatter och svek honom. Det var ju Blatter som skaffade honom den positionen han har idag, säger Ralf.

Lars-Åke Lagrell satt som ordförande i svenska fotbollsförbundet mellan åren 1991 och 2012.

–Jag blev lite överraskad av det stora stödet som Platini verkar ha. Jag har trott att det inte skulle bli en europé den här gången, säger Lagrell. Han minns även sitt första möte med Platini då han var nyvald som UEFA-orförande.

– Eftersom du nu är vald kommer vi ställa upp bakom dig och samarbeta även om vi stödde Lennart Johansson som ordförande. Platini blev glad och sa att det var just den han ville höra.

Lars-Åke Lagrell beskriver Platini som en vänlig och social begåvad ledare som skött sitt arbete som UEFA-ordförande på ett bra sätt:

–Jag har hör att han kan vara snarstucken, men det har inte jag märkt

ANNONS

Michel Platini är 60 år gammal och ordförande i UEFA sedan 2007 då han efteträdde Lennart Johansson.

Hans aktiva karriär sträckte sig från 1972 till 1987 då han representerade Nancy, St Etienne och Juventus. Under sin tid i Juventus blev han vald till Europas bästa spelare tre år i rad. Han vann även den italienska skytteligan tre gånger.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS